Optometrist: laste nutiseadmete kasutamist tuleks piirata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks nägemise languse põhjuseks on nutiseadmed.
Üheks nägemise languse põhjuseks on nutiseadmed. Foto: SCANPIX

Maailmas elab 285 miljonit inimest, kellel on probleeme silmanägemisega, kasvavaks trendiks on noorte ja laste silmanägemise halvenemine.

Möödunud aasta terviseuuringud näitavad kooliõpilaste silmanägemise halvenemist. Sihtasutuses Tallinna Koolitervishoid töötavad kooliõed vaatasid mullu läbi 14 997 Tallinna õpilast. Läbivaadatud lastest 3267-l ehk enam kui viiendikul tuvastati nägemisteravuse langus.

Qvalitas Arstikeskuse optometrist Birgit Vaarandi sõnul on üheks nägemise languse põhjuseks nutiseadmed. «Kui varem kirjutati prillid stereotüüpide järgi nina raamatutes istuvatele nohikutele, siis nüüd on nendeks mängukonsoolide ning tahvelarvutite ja nutitelefonide sõbrad,» sõnas ta.

On oluline, et laps ei tohiks päevas üle kolme tunni nutiseadmega tegeleda. Vaarandi arvates võiks laste puhul nutiseadmete kasutamist minimaliseerida nii palju kui võimalik. «Lähedale vaadates pingutab silm oluliselt rohkem ehk lääts peab tekitama plusstugevust lihasjõuga. See aga väsitab silmi ja pikemas perspektiivis võib põhjustada nägemise langust,» selgitas Vaarandi.

Selleks, et oma silmade tervist hoida, tuleks regulaarselt silmaarsti juures käia. Kui otseselt probleeme ei ole, soovitatakse kontrollis käia iga kahe aasta järelt. Lapsi soovitatakse silmakontrolli tuua kindlasti enne kolmandat eluaastat ja enne kooliminekut, aga kui vanematele tundub juba varem midagi ebaharilikku, siis muidugi varem.

Lapse silmi saavad arstid hakata edukalt kontrollima juba alates kuuendast elukuust. Kui lapsel esineb kõõrdsilmsus, mida tänapäeval on võimalik korrigeerida, siis mida varem hakata seda probleemi ravima, seda edukamad on tulemused.

Vanematel kui 60-aastastel soovitatakse silmakontrolli tulla igal aastal, kuna selles vanuses võivad hakata tekkima mitmed silmaprobleemid ja tuleb jälgida ka võimaliku kae teket.

Tänase ülemaailmse nägemispäeva eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust silmanägemisest ja selle halvenemisega seotud probleemidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles