Uue põlvkonna proteesid käituvad tõeliste jäsemetena

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Science Translational Medicine

Värske uurimustöö väidab, et uue põlvkonna närvidega ühendatud neuroproteesid on sama vastupidavad kui tavaproteesid, kuid sammuke lähemal realistliku jäseme kopeerimisele.

Case Western Reserve'i ülikooli töörühm eesotsas Dustin Tyleriga uuris rohkem kui aasta vältel kahte meest, kes olid mõlemad kaotanud õnnetuse tagajärjel osa oma paremast käest, vahendab ERRi teadusportaal.

Mehed kasutasid uue põlvkonna proteese, mis olid kolme elektroodmansetiga ühendatud köndis leiduvate närvidega. Pärast operatsiooni ja mõningast treeningut suutsid mõlemad vaatlusperioodi vältel kasutada tehiskätt näiliselt lihtsalte igapäevaste tegevuste tarbeks -  näiteks suutsid nad kirvega puid lõhkuda ja kirsside küljest varre tükikesi eemaldada.

Katsealused teatasid, et käe kasutamisega kadusid isegi nn fantoomvalud. Töörühm pole kindel, kas selle taga on saadav tagasiside või aju peab tehisjäset keha loomulikuks osaks, samas ei tundu see olevat elektrilise stimulatsiooniga seotud otseselt.

Uurimus ilmus ajakirjas Science Translational Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles