Uued tüvirakud võivad viia diabeedi ravini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli teadlased usuvad, et on astunud olulise sammu esimese tüübi diabeedi ravimiseks, suutes toota pea piiramatus koguses inimeste insuliini tootvaid beetarakke, mida saaks kasutada inimeste endi vastavate rakkude asendamiseks.

Lisaks insuliinisüstidele saab esimese tüübi diabeeti ravida ka beetarakkude siirdamise abil, ent ent sel juhul peavad patsiendid siiski elu lõpuni ravimeid võtma, et hoida immuunsüsteemi saadud beetarakke uuesti hävitavamast, kirjutab ERRi teadusportaal.

Harvardi ülikooli taastuvmeditsiini professor Doug Melton ja tema kolleegid on nüüd leidnud võimaluse, kuidas toota inimeste beetarakke nende algse arvukuse taastamiseks kunstlikult pea piiramatus koguses. Selleks tuli erinevate tüvirakkudega katsetada enam kui kümme aastat.

Meltoni sõnul saaks rakkudega ravida umbes 10-15 protsenti teise tüübi diabeeti põdevatest inimestest, esimese tüübi diabeedi ravimine nõuab aga veel tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles