Teatud epilepsiaravimid võivad kahjustada loodet

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üsasiseselt valproaadiga kokkupuutunud lastel on suurem väärarengute ja arenguhäirete tekkerisk.
Üsasiseselt valproaadiga kokkupuutunud lastel on suurem väärarengute ja arenguhäirete tekkerisk. Foto: SCANPIX

Eestis tarvitab igapäevaselt umbes 1800 inimest valproaati sisaldavaid ravimeid, mille kasutamist soovitab aga Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) naistel ja tüdrukutel piirata.

PRAC soovitab rohkem piiranguid valproaadi kasutamisel naistel ja tüdrukutel, kuna teadaolevalt on üsasiseselt valproaadiga kokkupuutunud lastel suurem väärarengute ja arenguhäirete tekkerisk, teatab ravimiamet.

Täiendava piiranguna ei tohiks valproaati kasutada rasedatel või rasestumisvõimelises eas tüdrukutel ja naistel epilepsia ega bipolaarse häire raviks. Erandiks on see, kui teised ravimid on ebaefektiivsed või ei ole talutavad.

Seni oli valproaadi kasutamine rasestumisealistel naistel näidustatud, kui nad kasutasid tõhusaid rasestumisvastaseid vahendeid. PRAC-i hinnangul ei ole see meede aga piisav.

Naised, kelle jaoks ravi valproaadiga on siiski ainus ravivõimalus, peavad kasutama tõhusaid rasestumisvastaseid vahendeid ning ravi peab alustama ja jälgima vastava ravikogemusega arst. Samuti ei tohi ravi katkestada ilma arstiga nõu pidamata.

Hiljutised uuringud on näidanud arenguprobleemide riski 30-40% eelkooliealistel lastel, kellel oli üsasisene kokkupuude valproaadiga. Nad hakkasid hiljem kõndima ja rääkima, neil olid mälu, kõne ja keeleoskuse probleemid ning madalam intellektuaalne võimekus.

Lisaks näitavad andmed, et valproaadiga üsasiseselt kokkupuutunud lastel on väärarengute risk (nagu neuraaltoru defektid ja suulaelõhe) sünnihetkel 11%, tavalastel on see 2-3%.

Andmed on näidanud ka autismispektri häirete suuremat riski ja lapseea autismi. Samuti näitavad andmed, et üsasiseselt valproaadiga kokku puutunud lastel võib olla suurem tõenäosus tähelepanuhäirete ja hüperaktiivsuse tekkeks (ADHD).

Kuna valproaat jääb ravivõimaluseks neile patsientidele, kellele teised ravimid ei sobi või ei ole talutavad, otsustas komitee, et naised ja tervishoiutöötajad peavad olema paremini informeeritud valproaadi kasutamise riskidest seoses üsasisese kokkupuutega ja tõhusa rasestumisvastase meetodi kasutamise vajadusest.

Informeerimise hõlbustamiseks valmistavad valproaati sisaldavate ravimite müügiloa hoidjad õppematerjalid, mida jagatakse valproaati välja kirjutavatele arstidele. Arstid peavad pakkuma naistele täielikku teavet, et tagada arusaamine riskidest ja toetada nende otsuseid.

Tüdrukutel (sh murdeeas) ja naistel (sh kui naine plaanib rasestuda) tuleb regulaarselt valproaatravi jätkamise vajadust hinnata. Naised, kes kasutavad valproaati ja kellel on küsimusi oma ravi kohta, peaksid rääkima oma raviarstiga.

PRAC soovitab vastavate hoiatustega täiendada valproaati sisaldavate ravimite pakendite infolehti.

Eestis on registreeritud järgmised valproaati sisaldavad ravimid: Convulex (G.L. Pharma GmbH), Depakine (Sanofi-Aventis Estonia OÜ), Orfiril (Desitin) ja Valproate sodium Sandoz (Sandoz d.d.).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles