Perearst: psühhotroopseid ravimeid ei tohi nii kergelt välja kirjutada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Perearstide seltsi juhatuse liikme ja Tallinna Perearstide Seltsi juhatuse esimehe Le Vallikivi sõnul ei tohiks psühhotroopseid ravimeid nii kergelt välja kirjutada, nagu ilmnes Soome ajalehe Tallinnas korraldatud testist.  

Nimelt kirjutas Soome ajaleht Länsiväylä, kuidas ajakirjanik sai kolmes Tallinna arstikeskuses väga kergelt kätte rahustite diasepaami ja alprasolaami retseptid. Ühes arstikeskuses pakuti talle lausa võimalust, et retsepti saamiseks ei pea kohale minema, kuna arst saab väljastada digiretsepti. 

Le Vallikivi märkis, et nii Tallinna kui Eesti Perearstide Selts taunivad erialaorganisatsioonidena väga sellist praktikat psühhotroopsete ravimite väljakirjutamisel – see tähendab nii telefonitsi või meilitsi kui ka nii-öelda patsiendi nõudmisel ravimi väljakirjutamist. 

«Ei ole kirjalikult fikseeritud head tava, kuid enamikus perearstikeskustes on selline reegel, et ühtegi ravimit ei kirjutata esmaselt välja telefonitsi patsienti nägemata ning kunagi ei pikendata sedatiivsete ja psühhotroopsete ravimite retsepti telefonitsi, rääkimata esmasest ordineerimisest,» selgitas ta. 

«Kui vastuvõtul nõuab patsiendi terviseprobleem medikamentoosset ravi, siis seda ka kirjutatakse, aga üldiselt ollakse väga ettevaatlik, kui pöördub nimistuväline kodanik. Niisama patsiendi soovil või kerge häirega patsiendile ravimit ei määrata,» lisas Vallikivi.

Soome ajakirjanik märkis oma loos samuti, et retseptide väljakirjutamise eest küsiti tema käest 9 kuni 10 eurot. Vallikivi sõnul on visiiditasu võtmine nimistuväliselt patsiendilt, kelle ravimine ei kuulu ei vältimatu ega vajamineva abi kriteeriumite alla, täiesti legaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles