Briti perearstid: köharohtude ostmine on raharaisk

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köharavimeid peetakse väheefektiivseteks.
Köharavimeid peetakse väheefektiivseteks. Foto: SCANPIX

Suurbritannia kuninglik perearstide kolledž on seisukohal, et inimesed võiksid köha lühiajaliseks raviks kasutada rohtude asemel pigem sidrunit ja mett.

Suurbritannia kuninglik perearstide kolledž (RCGP) toetub Suurbritannia rahvusliku tervishoiuteenuste teenistuse (NHS) väitele, et on vähe tõendeid, et köharohtudest mingit kasu oleks, vahendab Telegraph. Ehkki NHS on ka välja toonud, et mõned koostisosad võivad aidata leevendada köhaga kaasnevaid sümptomeid, nagu ninakinnisus ja palavik.

«Meditsiinilised tõendid köharohtude kohta on nõrgad ning ei ole ühtegi tõendit, mis kinnitaks, et need vähendavad köha kestust,» ütles RCGP aseesimees dr Tim Ballard.

Ta lisas, et mõnedele patsientidele võib neist küll kasu olla, kuid need, kel on köha kestnud vähem kui kolm nädalat, võiksid kasutada koduseid abinõusid.

Perearstide kinnitusel on kõige lihtsam ja odavam variant köha lühiajaliseks raviks sidrun ja mesi.

Riiklik kaubamärgi assotsiatsioon (PAGB) kommenteeris, et köharohud ei ravi köha, kuid need aitavad leevendada sümptomeid. Assotsiatsioon lisas, et peaks mõtlema sellele, milline sümptom tekitab kõige enam probleeme ning valida selle leevendamiseks sobiv toode.

Kui köha on mõne tõsise haiguse sümptom, vajab see mõistagi eriravi.

Ballard ütles, et kui köha kestab juba pikemat aega, röga on veresegune, tekivad hingamisraskused ja kõrge palavik, peab kindlasti arstiga ühendust võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles