D-vitamiin võib aeglustada vananemist geneetilisel tasemel

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida rohkem on kehas D-vitamiini, seda noorem DNA, ütlevad Londoni meditsiinikooli teadlased oma ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringu järeldusena.

D-vitamiini ainevahetusprodukti 25-hüdroksüvitamiin D kõrgem tase võib nimelt olla seotud pikemate telomeeridega genoomis, kirjutab ergo-log.com.

Telomeerid on nagu plastkate kingapaelte otstes. Kui seda katet ei ole,  hakkab pael narmendama. Telomeerid kaitsevad aga korduva DNA otsi kromosoomidel.

Iga kord, kui rakud jagunevad, muutuvad telomeerid lühemaks. Kui telomeere ei ole, hakkab geneetiline materjal narmendama ja hävineb. Nii on telomeeride pikkus heaks indikaatoriks selle kohta, kui kulunud on geneetiline materjal. Mida pikemad telomeerid, seda pikem elu ootab inimest veel ees. Vähemalt selline on teooria.

Briti teadlased mõõtsid enam kui 2000 naise telomeeride pikkust valgetes verelibledes. Samuti mõõtsid nad 25-hüdroksüvitamiin D taset nende naiste veres. Tegemist on aktiivse D-vitamiini ainevahetusproduktiga, mida toodetakse nahas, kui see puutub kokku päikesevalgusega.

Teadlased mõõtsid ka C-reaktiivse valgu (CRP) taset naiste veres. See on valk, mille tase tõuseb järsult põletikuliste reaktsioonide korral, sest ta aitab kehal võidelda soovimatute sissetungijatega, kuid samas võib ta olla ka selliste protsesside markeriks, kus keha immuunsüsteem pöördub oma enda rakkude vastu.

Mida kõrgem oli D-vitamiini ja madalam CRP tase, seda pikemad olid telomeerid.

Thomas von Zglinicki Newcastle’i ülikoolist ütles BBC-le, et ta pole kindel, kas D-vitamiin aeglustab tegelikult vananemisprotsessi, sest telomeerid ei üks ei ole väga usaldusväärseks vananemise indikaatoriks. «Teised uuringud on näidanud, et inimestel, kes surevad sama vanalt, võib olla väga erinev telomeeride pikkus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles