Üha rohkem mehi õpib meditsiiniõeks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis näitab meessoost õdede osakaal kasvutrendi.
Eestis näitab meessoost õdede osakaal kasvutrendi. Foto: SCANPIX

Mullu novembri seisuga töötas Eestis 7428 meditsiiniõde ja ainult 1,7 protsenti neist olid meessoost, selgus Tervise Arengu Instituudi tervishoiutöötajate uuringust.

Eesti Õdede Liidu president Ester Öpik ütles numbreid kommenteerides, et Eestis näitab meessoost õdede osakaal siiski kasvutrendi ja tervishoiu kõrgkoolidesse pürgib igal aastal ühe enam mehi, kirjutab Meditsiiniuudised.

Meeste seas on populaarseimad õenduserialad intensiivõendus ja vaimse tervise õendus. «Kindlasti võiks meesüliõpilasi tulla meie valdkonda senisest enam õppima ja tööle,» leidis õdede liidu juht.

«Soome näitel võib hinnanguliselt öelda, et meessoost õdesid on umbes 10 protsenti,» ütles Öpik ja lisas, et Põhjamaades on õendus iseseisva kutsevaldkonnana olemas olnud pikka aega. «Neis riikides ollakse teadlikud õenduse karjäärivõimalustest ning stabiilselt kerkivast töötasust, mis ei jää alla riigi keskmisele palgale. Need võimalused meelitavad mehi õendusalale,» rääkis ta.

Eestis on riiklikult võetud eesmärgiks 1000 inimese kohta üheksa õde. Täna on 1000 inimese kohta 6,8 õde. Puudu on 4000 õde. Vastavale tulemusele on jõudnud ka Tartu Ülikooli professor Raul-Allan Kiivet oma uurimistöörühmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles