10 tähtsat näitajat, mis pidurdavad naise vananemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevaselt mõne sportliku hobiga tegelemine lükkab vananemise pikkadeks aastateks edasi.
Igapäevaselt mõne sportliku hobiga tegelemine lükkab vananemise pikkadeks aastateks edasi. Foto: SCANPIX

Ameeriklasest anti-age guru ja kirjanik Henry S. Lodge on koostanud nimekirja kõige tähtsamatest tervisenäitajatest ja harjumustest, mis aitavad tervena ja nooruslikuna elada pikki aastaid, teavitas portaal Msnbc.com.

1. Mitu tundi nädalas kulutad treeningule?

Ideaal: Vähemalt 2,5 tundi nädalas.

Miks see on oluline: Kui liigud aktiivselt rohkem kui kaks tundi päevas, suurendad 30 protsendi võrra tõenäosust, et oled elus veel 20 aasta pärast.

2. Mis on Su kehamassiindeks?

Ideaal: Alla 25.

Miks see on oluline: Füüsiliselt aktiivne naine, kelle KMI on 18,5-22,9, vananeb ligi kolm korda suurema tõenäosusega tervena ja haigestumata kui väheliikuv ülekaaluline naine.

3. Mis on Su vööümbermõõt?

Ideaal: Alla 89 cm.

Miks see on oluline: Alla 95,8-sentimeetrise vööümbermõõduga naiste enneaegse surma risk on umbes 23 protsendi võrra väiksem kui suurema vööümbermõõduga sookaaslastel.

4. Mis on Su vere kolesteroolitase?

Ideaal: Alla 5 millimooli liitri kohta (mmol/l).

Miks see on oluline: Kolesteroolitase üle 5 mmol/l suurendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

5. Kui palju sööd päevas kiudaineid?

Ideaal: 25 grammi päevas

Miks see on oluline: Iga menüüsse lisatud 10 grammi kiudaineid vähendab veresoonkonna haiguste riski 17 protsendi võrra. Head kiudainete allikad on marjad ja herned.

6. Mitu tundi magad öösel?

Ideaal. 7-8 tundi

Miks see on oluline: Alla kuue tunni kestvad ööuned suurendavad enneaegse surma riski 12 protsendi võrra võrreldes öösel kuus kuni kaheksa tundi magavate inimestega. Alla seitse tundi magavatel inimestel on häirunud ka söögiisku kontrollivate hormoonide talitlus ja nad on sagedamini ülekaalulised.

7. Mis on Su vererõhk?

Ideaal: 120/80 mmHg

Miks see on oluline: Vererõhk 130 – 139/ 85 – 89 mmHg viitab kergelt kõrgenenud vererõhule, mida on elustiili «remondiga» võimalik kontrolli alla saada.

8. Kas Sul on lemmikloomi?

Ideaal: Jah.

Miks see on oluline: Kassiomanikel on 40 protsendi võrra väiksem risk surra südamerabanduse tagajärjel kui neil inimestel, kel kodus lemmikloomi pole.

9. Kas tarbid antioksüdante sisaldavaid toidulisandeid?

Ideaal: Ei.

Miks see on oluline: USA-s tehtud 67 varasema uuringu kokkuvõttest selgus, et beetakarotiini, samuti A- ja E-vitamiini igapäevane tarbimine suurendab enneaegse surma riski 16 protsendi võrra. Toidulisandite liigne tarbimine rikub keha loomulikku immuunsüsteemi. Kõik vajalikud antioksüdandid tuleks saada igapäevase toiduga.

10. Mitu alkoholiannust jood päevas?

Ideaal: Ühe.

Miks see on oluline? Mõõdukas alkoholitarbimine võib uuringute kohaselt vähendada südamehaigustesse haigestumise riski.

11. Kas Sa suitsetad?

Ideaal: Ei

Miks see on oluline: Suitsetamine on suurim surmapõhjustaja, mida on võimalik ennetada.

12. Kas kinnitad sõidukisse istudes alati turvavöö?

Ideaal: Jah

Miks see on oluline: Kui juht ja kaasreisija(d) kinnitavad autosse istudes turvavöö, vähendavad nad 45 protsendi võrra riski, et satuvad surmaga lõppevasse liiklusõnnetusse, selgub USA Rahvusliku Maanteeliikluse Ohutuse Ameti raportist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles