Enteroviirus suurendab lastel diabeedi tekkeriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas  Diabetologia  avaldatud uuring näitas, et enteroviirusesse nakatunud lapsi ohustab 48 protsendi võrra suurem tõenäosus haigestuda esimese tüübi diabeeti.

Uuring teostati dr Tsai Chung-Li juhtimisel Hiina meditsiiniülikoolis, Taiwanis. Siiani oldi seisukohal, et esimese tüübi diabeeti põhjustab geneetilise eelsoodumuse, immuunsüsteemi ja keskkonnafaktorite vaheline kompleksne seos, vahendab meditsiiniduuste portaal med24.ee.

Hindamaks enteroviiruse (EV) ja sellele järgneva esimese tüübi diabeedi tekke seost, kasutasid uurijad Taiwani rahvusliku tervisekindlustuse süsteemi andmeid. Nad vaatlesid kuni 18-aastaste laste esimese tüübi diabeedi esinemissagedust koos või ilma EV infektsiooni diagnoosita aastatel 2000 – 2008.

Üldine esimese tüüpi diabeedi esinemissagedus oli EV-ga lastel kõrgem kui mitte EV-ga laste rühmas (100 000 inimese kohta aastas oli see 5,73 võrrelduna 3,89). See näitab 48 protsendi võrra suuremat esinemissagedust enteroviiruse puhul.

Samuti selgus, et esimese tüübi diabeedi tekkerisk tõusis koos EV infektsiooni põdemise ea tõusuga, olles üle kümneaastaste laste puhul enam kui kahekordne.

Autorid märkisid, et kõrge diabeedi esinemissagedusega riikides nagu Soome või Rootsi on pigem madal eneteroviirustesse haigestumise esinemissagedus, ent neis riikides mängivad esimese tüübi diabeedi tekkes ilmselt suuremat rolli geneetilised tegurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles