Google'i imepill tuleb arstidele appi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide elu võib minna lihtsamaks.
Arstide elu võib minna lihtsamaks. Foto: SCANPIX

Google arendab tehnoloogiat, millega oleks võimalik avastada vähki ja teisi raskeid haigusi varasemas staadiumis kui praegu.

Firma kavatseb kasutada haiguste varasemaks avastamiseks ja ennetamiseks nanoosakesi, mis suudavad siseneda patsiendi vereringlusesse kas neelatud pilli või randmele paigaldatud anduri abil.

Osakeste eesmärk on teha kindlaks ka väiksemad muutused inimese biokeemias, sest need muutused võivad vihjata tulevastele haigustele.

Haiguse varasemas faasis avastamine on üks projekti peamisi märksõnu. Paljud vähivormid, näiteks kõhunäärmevähk, avatatakse sageli alles siis, kui seda ei ole võimalik enam ravida. Kasvaja on selleks liiga kaugele arenenud.

Google seab oma eesmärgiks patsientide verd pidevalt jälgida, et saada teada, kas seal võib leiduda märke haigustest, enne kui haigused kaugemale arenevad ja hakkavad ilmnema sümptomid. Seadme loomine on praegu üsna varajases staadiumis.  

Selle projektiga tegeleb Google X, mis keskendub revolutsioonilistele innovatsioonidele. Projekti juhib molekulaarbioloog doktor Andrew Conrad, kes arendas välja soodsa hinnaga HIV-testi, mille kasutamine on nüüdseks laialt levinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles