Perearstide lisatasude suurus seotakse palgatõusuga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Kui seni said perearstid kvaliteediindikaatorite täitmisel igal aastal fikseeritud lisatasu, siis tulevast aastast seotakse selle suurus palgatõusuga.

Haigekassa tervishoiuspetsialisti Kaia Lukka sõnul sai seni perearst, kes täitis kvaliteediindikaatorid, iga aasta haiguste ennetuse eest täpselt sama lisatasu – 3067 eurot. Ka lisapädevuse tasu, mida makstakse sertifitseeritud perearstidele ning ka väiksemaid kirurgilisi protseduure teostavatele või günekoloogilisi teenuseid osutavatele perearstidele, oli fikseeritud – 766 eurot.

«Kuna viimastel aastatel on kogu aeg üldarstiabis muude teenuste hinnad kasvanud – meil oli palgakokkulepe, millest tulenevalt näiteks iga aasta pearaha teenuse hind kasvab ja kasvab baasraha teenuse hind – , siis meie jaoks oli oluline ära siduda, et kui näiteks kasvab perearsti pearaha, et proportsioonis ei väheneks see kvaliteedi lisatasu. Sellest tulenevalt kirjutasime oma arvestuse metoodikasse sisse, et kui näiteks palgatõus on 3 protsenti aastas perearstil, siis tulemustasu summa peab samamoodi tõusma 3 protsenti aastas,» selgitas Lukka.

Perearstide seltsi juht Diana Ingerainen rääkis, et kvaliteedisüsteemis on kolm suurt valdkonda. Üks on haiguste ennetamine, mille alla kuulub lastega tegelemine (nt. vaktsineerimine), südame-veresoonkonna riskitegurite määramine jms; teine on krooniliste haigete jälgimine (hüpotüreoos, kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigus, müokardi infarkt)  ja kolmas on perearsti enda pädevus – kas ta on sertifitseeritud ja mida ta juurde teeb (pisikirurgia, günekoloogilised teenused).

Kuidas perearsti töö tulemuslikkust mõõdetakse? Ingeraineni sõnul ei ole selliseid meetodeid, et vaadata, kas ühe arsti nimistu elab paremini kui teisel. «Tegelikult see võiks ju olla eesmärk, aga sellised asjad tulevad välja ainult populatsiooniuuringutest.  Aga me suudame vähemalt mõõta, kas need inimesed on üle vaadatud, kontrollitud ja on õige ravi ordineeritud,» märkis ta.

***

2013. aastal saavutasid perearstid kvaliteediindikaatorite täitmisel läbi aastate parima tulemuse ja haigekassa maksis tänavu juulis kvaliteedi lisatasu välja rekordarvule ehk 434-le perearstile kokku summas 1 386 045 eurot.

Kvaliteedi lisatasu maksab haigekassa välja ühekordse maksena ning indikaatorite täitmise eest on perearstil võimalik saada olenevalt kas keskuse töötab ka teine pereõde kuni 4755,03 eurot. Lisaks suureneb hea ja väga hea tulemuse saavutanud perearstidel uuringuteks ja protseduurideks ettenähtud vahendite maht tänavu 3 protsendi võrra.

Kvaliteedisüsteemi eesmärk on motiveerida perearste:

  • tegelema aktiivselt haiguste ennetustööga;
  • tõkestama nakkushaiguste levikut;
  • efektiivsemalt jälgima kroonilise kuluga haigusega patsiente;
  • osutama ravikindlustatutele laiapõhjalisemat tervishoiuteenust.

Indikaatorite põhine süsteem aitab perearstil paremini oma tegevust analüüsida. Samuti annab see perearstile võimaluse võrrelda oma tulemusi teistega, et välja selgitada enim arendamist vajavad valdkonnad.

Kvaliteedisüsteemis on tulemuse saavutamiseks vaja täita nõutav hõlmatus ehk teatud arvule oma nimistu patsientidele peab osutama  vajalikke tegevusi.

Haigete jälgimiseks saadavad perearstid nimistus olevad sihtrühma kuuluvad isikute info haigekassale (näiteks II tüüpi diabeedihaiged). Vastavalt sellele, kui suurele osale sihtrühmast on tehtud indikaatoriga määratud ravi, vastuvõtt või uuring (seda jälgitakse esitatud raviarvete alusel), moodustub hõlmatus.

Enamiku haigusi ennetava töö indikaatorite puhul on nõutavaks hõlmatuseks alati 90 protsenti. Krooniliste haiguste puhul  nõutavad hõlmatused järk- järgult suurenevad, ca 10 protsenti eelneva aasta tasemest. See motiveerib arste igal aastal oma tulemust parandama ja selle poole püüdlema, et võimalikult paljud inimesed sihtrühmast oleksid jälgimise all.

PKS tulemuste alusel on ka krooniliste haigete jälgimine aastast aastasse kasvanud. Igal aastal võtab kvaliteedisüsteemist osa enam perearste ja kasvab ka tulemuse saavutanud perearstide osakaal. Seega võib väita, et viimastel aastatel on üha enam neid patsiente, kelle seisundit perearstid pidevalt jälgivad  ja see on vähendanud haigusega kaasnevaid tüsistusi.

Allikas: haigekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles