Peterselli kasulikud omadused

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petersell.
Petersell. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Petersell on esmapilgul tavaline ürt, mille kasulikkusele me kuigi sageli ei mõtle. Ent tuleb välja, et ta võib aidata ennetada vähki ja diabeeti ning parandada luude tervist.

Petersell sisaldab suurel hulgal K-vitamiini, samuti C- ja A-vitamiini, kirjutab Medical News Today.

Madalat K-vitamiini taset on seostatud suurenenud luumurdude riskiga. Samas vaid viis petersellivart katab päevase K-vitamiini vajaduse. See vitamiin parandab oluliselt kaltsiumi imendumist ja samal ajal vähendab selle organismist väljutamist uriini kaudu.

Lisaks petersellile ka mustades sõstardes, jõhvikates ja maguskartulis leiduv müritsetiin aitab uuringute järgi ennetada nahavähki. Samuti on teadlased näidanud, et nii petersell kui teised rohelised ürdid ja köögiviljad, mis sisaldavad suures koguses klorofülli, suudavad blokeerida kõrgel temperatuuril grillimisel tekkivate heterotsükliliste amiinide kartsinogeense ehk vähkitekitava toime.

Samuti näitas Missouri ülikooli hiljutine uuring, et petersellis ja ka selleris leiduv apigeniin vähendab rinnavähi agressiivse vormi puhul kasvaja suurust.  Teadlaste sõnul on apigeniini puhul tegemist paljulubava tuleviku vähiravimiga.

Müritsetiini on aga testitud ka diabeedi puhul ning tulemused on näidanud, et see ühend võib alandada veresuhkru taset, vähendada insuliiniresistentsust ning pakkuda põletikuvastast ja hüperlipideemia vastast toimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles