Naised seavad oma tervise ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamehaiguse põdemine võib lühendada eluiga.
Südamehaiguse põdemine võib lühendada eluiga. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerikas on südamehaigused esimene surmapõhjus nii meeste kui ka naiste seas. Värskest uuringust selgus, et naised lükkavad südame-veresoonkonna probleemidega tegelemise suurema tõenäosusega edasi kui mehed.

Südamehaigustele viitavate sümptomite eiramine ning arsti juurde mineku edasilükkamine seab aga ohtu naiste tervise, kirjutas newsmaxhealth.com.

Eelmisel nädalal Kanadas esitletud uurimusest selgus, et varajases staadiumis südamehaiguse korral pöörduvad naised meestest väiksema tõenäosusega arsti poole, kuigi just see on aeg, mil saaks haigust kõige paremini ravida.

«Peamine oht seisneb selles, et kui tulla haiglasse juba kaugele arenenud südamehaigusega, on selle ravimiseks vähem võimalusi,» ütles epidemioloog ja uuringu eestvedaja Catherine Kreatsoulas Harvardi rahvaterviskoolist.

Uuringu tarbeks küsitlesid teadlased südamehaigeid ning uurisid nende kogemusi seoses stenokardia ning arsti juurde pöördumisega. Stenokardia avaldub, kui südamesse ei jõua piisavalt verd ja hapnikku ning rinnus tekivad valud või põletav tunne. See võib aga anda märku suurenenud südameataki, südame seiskumise või äkksurma riskist.

Uurimuse tulemustest selgus, et mehed reageerisid stenokardia sümptomitele kiiremini ja pöördusid ka varem arsti poole kui naised.

«Mehed räägivad tekkinud sümptomitest sõbrale või armsamale, samal ajal kui naised ootavad seni, kuni keegi neile ütleb, et nad näevad kohutavad välja,» rääkis doktor Kreatsoulas. «Naised elavad rohkem nagu heas usus, et sümptomid kaovad ise ära ja tervis paraneb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles