Briti ja Soome arstide kinnitusel seavad raseduse ajal lagritsat söövad naised oma lapse tervise ohtu.
Raseduse ajal lagritsat söövad naised seavad lapse tervise ohtu
Lastel, kelle ema raseduse ajal lagritsat sõi, oli diabeedi, kõrge vererõhu ja ülekaalulisusega seostatava hormooni kortisooli tase tavapärasest 3 – 4 korda kõrgem, kirjutab foxnews.com.
Londoni Great Ormond Streeti haigla ja Helsingi ülikooli koostöös tehtud uuringus küsiti naistelt kui palju nad raseduse ajal lagritsat sõid. Nende lastel aga mõõdeti kortisooli taset.
Emad, kelle lastel oli kortisooli tase tavapärasest kõrgem, sõid pool grammi lagritsat nädalas rohkem võrreldes teiste lagritsat söönud naistega.
Lagritsat söönud emade lastel võrreldes lagritsat mitte söönud emade lastega oli kortisooli tase aga ligi kolmandiku võrra kõrgem.
Uurijate arvates mõjutas laste hormooni glütsürritsiin, mis on lagritsapõõsa juurtes leiduv magus glükosiiditaoline aine.
«Lagritsat süüa armastavad naised peaksid sellest raseduse ajaks loobuma,» arvas Briti arstiteadlane Alexander Jones.
Arstide sõnul võib lagritsa regulaarne söömine kaasa tuua peavalu, vee kogunemise organismi, kõrge vererõhu, südamerütmi häireid ja kaaliumi vähesuse.