Arst: Eesti mees vajab nädalas vähemalt kolme alkovaba päeva

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol
Alkohol Foto: SCANPIX

Eesti mees elab tervena ligi 20 aastat vähem kui tema Skandinaavia sookaaslane, samas on tema sperma ühe parema kvaliteediga maailmas ja seksiga alustab ta juba 17-aastaselt.

Isadepäeva eel Tallinnas toimunud konverentsil «Meeste tervis», kus võeti luubi alla Eesti mees, jagasid arstid oma hinnanguid sellele, kuidas meie mehed oma tervisega ringi käivad, kirjutab ajaleht Pealinn.

Androloogiakeskuse arst Kristjan Pomm rõõmustas kuulajaid teatega, et Eesti mehel «powerit» jätkub ja teoreetiliselt pole meie väiksel rahval põhjust väljasuremist karta.

«Me jääme sperma kvaliteedilt TOP riikide hulka ja oleme oluliselt paremate geneetiliste näitajatega kui näiteks Norra. Parima sperma esikoht kuulub aga kindalt jaapanlastele,» ütles Pomm.

Rikub hea alguse ise ära

Doktor Pommi sõnul on mehe seksuaaltervis tema tervise üldnäitajate määramisel väga olulisel kohal. «Mida parem on meeste sperma kvaliteet ja mida enam on spermas elujõulisi rakke, seda suurem on meeste üldine tervis ja eluiga,» tõdes ta.

Kuigi looduse poolt on Eesti mehele kaasa antud geneetiliselt hea sperma kvaliteet, mis peaks pikendama ka eluiga, suudavad mehed selle teatud pahedega nagu joomine, suitsetamine ja üleliigne kehakaal tihtipeale ära rikkuda.

«Alkoholi tarvitamine on üks Eesti meeste probleem, mis põhjustab ka mitmeid haigusi. Nädalas oleks vaja vähemalt kolme alkoholivaba päeva. Sama on suitsetamisega – seegi mõjutab oluliselt meeste reproduktiivtervist,» rääkis Pomm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles