Oht, millest sigarisuitsetajad teadlikud pole

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigar, tulemasin ja sigari lõikamise käärid.
Sigar, tulemasin ja sigari lõikamise käärid. Foto: Mihkel Maripuu

Sigaripahvijate puhul arvatakse sageli, et nende tegevus on vähem kahjulik tervisele kui tavaliste sigarettide suitsetamine. Värske vähiuuringu kohaselt, mis avaldati ajakirjas Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ollakse veendunud, et tegelikkus on vastupidine.

Uuringu läbiviimiseks analüüsiti ligi 25 000 inimese – nii suitsetajate kui ka mittesuitsetajate omi – ning leiti, et sigarisuitsetajate organismis olid kõrgemad mürgiste ainete kogused kui mittesuitsetajatel, vahendab Fox News Medical News Today portaali. Samuti leidus nende inimeste organismis vähki tekitavat kantserogeeni, mille kogused olid võrreldavad sigaretisuitsetajate organismist leituga.

«Sigari suitsetamine on täpselt sama ohtlik tervisele kui sigarettide suitsetamine, kuna organismi voolavad mürgid loovad seal aja jooksul ideaalsed tingimused vähkkasvajate tekkeks,» kirjutas uuringu autor Jiping Chen.

Sigari suitsetamine sarnaselt sigarettide suitsetamisele põhjustab suuõõne-, kõri-, söögitoru ja kopsuvähki. Iga grammi kohta, mida tubakasuitsetaja teeb, jõuab tema organismi aina rohkem vähki tekitavat tõrva, mida leidub sigarites suuremas kontsentratsioonis kui sigarettides, väidab uuring.

Siiski väidavad uuringu autorid, et sigari suitsetajatel on madalam risk teiste suitsetamisega seotud haiguste tekkeks (näiteks südamehaigused) kui sigarettide suitsetajatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles