Uuring: kanepisuitsetajate ajud kahanevad

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Värske kanepisuitsetamise mõjudele keskendunud uuringu kohaselt on narkootilise taime suitsetajatel väiksemad ajud kui neil, kes pole kunagi mariuhaanapläru pahvinud.

Krooniliste mariuhaana tarvitajate puhul tuvastati hallolluse vähenemine ajus, kirjutab Independent.

Texase ülikooli teadlasterühma sõnutsi on mariuhaana suitsetajatel orbitofrontaalne korteks märgatavalt vähevõimekam. See osa ajust vastutab selle eest, kuidas inimene end premeerib, motiveerib ning kuidas ta oma sõltuvustele alistub – täpsemalt, milliseid otsuseid sõltuvustele kalduvusega seoses ta vastu võtab.

Üllatuseks avastati uuringuga, mis võrdles omavahel 48 pidevat suitsetajat 62 inimesega, kel pole kanepiga kunagi kokkupuudet olnud, et kanepisuitetajatel on aju suurema funktsionaalsuse ja parema struktuurse talitusvõimega.

Samal ajal, kui näriliste peal süsteemne mariuhaana kasutamine näitas, et nende ajuvõimekus vähenes, siis inimeste puhul on tulemused palju hägusemad.

Kuna uuritud ajuosa on vastutav sõltuvusliku käitumise eest, ütlesid uuringu autorid, et on võimalik, et kanepikasutajate ühiseks tunnuseks võib olla see, et neil oli juba eelnevalt selline iseloomuomadus, mis nende puhul suitsetamisega alustamise võimalust kasvatab.

Uuring lisas, et hoolimata teostatud andmete analüüsist tuleb jätkata põhjalikumate uuringutega, et selgitada täpsed põhjuslikud seosed kanepisuitsetamise ja ajuvõimekuse kasvu vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles