Menstruatsioonivalu võib ajus muutusi tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menstruatsioon võib põhjustada kõhuvalusid.
Menstruatsioon võib põhjustada kõhuvalusid. Foto: SCANPIX

Taiwani arstide tehtud uuring näitas, et menstruatsioonivalu ei ole mööduv terviseprobleem.

Uus uuring näitas, et menstruatsioonivalu võib ajus muutusi tekitada, muutes naised valu suhtes veelgi tundlikumaks, kirjutab sciencedaily.com.

Arstid uurisid 32 menstruatsioonivalu käes kannatavat noort naist. Võrdlusgrupis oli veel 32 naist, kes menstruatsioonivalu käes ei kannatanud. Teadlased uurisid nende naiste aju magnetresonantstomograafia abil ning võrdlesid katsealuste ajus hallolluse määra. Katsealustel naistel ei olnud tomograafia ajal valusid.

Tulemused näitasid menstruatsioonivalu käes kannatavate naiste ajus muutusi. Selliseid ei leitud aga võrdlusgrupi katsealustel.

Uurijate sõnul oli menstruatsioonivalu all kannatavate naiste aju neis piirkondades, mis tegelevad valutunde ja tunnetega, hallollust vähem. Kuid rohkem oli hallollust neil ajupiirkondades, mis koordineerivad valuläve ja hormoonide tööd.

Teadlaste sõnul viitavad uuringu tulemused sellele, et menstruatsioonivalul on palju sarnasust krooniliste valudega.  Ajus avastatud muutused näitavad seda, et aju püüab regulaarsete valudega toime tulla. Aju muutub valuaistingute suhtes tundlikumaks ja selle tõttu võidakse veelgi rohkem valu tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles