Teadlased lõid esimese antibiootikumi asendaja

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitele resistentsed MRSA bakterid Petri tassil.
Ravimitele resistentsed MRSA bakterid Petri tassil. Foto: Reuters / Scanpix

Teadlased on välja töötanud esimese antibiootikumivaba ravimi bakteriaalsete nakkuste raviks. Tegemist on suure läbimurdega võitluses ravimiresistentsusega.

Väike inimestel läbi viidud uuring näitas, et uus ravim sai edukalt võitu MRSA supernakkusest, mis on resistentne enamiku antibiootikumide suhtes, kirjutab Time.

Ravim on juba saadaval nahainfektsioonide korral nahale määritava kreemina ja teadlased loodavad lähima viie aasta jooksul välja töötada ka suukaudse ravimi või süstitava versiooni. 

Antibiootikumid on olnud alates penitsiliini leiutamisest ligi 90 aastat tagasi kõige olulisemad ravimid. Kuid Maailma Terviseoganisatsioon (WHO) on korduvalt hoiatanud antibiootikumiresistentsuse eest, mille tõttu võivad levinud infektsioonidel ja väikestel vigastustel olla saatuslikud tagajärjed.

Uus ravim on aga teadlaste sõnul teistsugune kui senised antibiootikumid, sest ta ründab nakkust hoopis teisel moel. Ta kasutab ensüüme, mida nimetatakse endolüsiinideks - need on looduslikult esinevad viirused, mis ründavad teatud bakteriliike, kuid jätavad samas kasulikud bakterid puutumata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles