Arstid leidsid mehe ajust paelussi

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia

Inglismaal avastasid arstid mehe ajust kümne sentimeetri pikkuse paelussi, kes elas seal enne avastamist neli aastat.

50-aastane briti mees läks 2008. aastal arsti juurde kaevates peavalu, krampide, mälukaotuse ja haistmismeele muutumise üle, kirjutas The Telegraph. Paeluss põhjustabki kehakudedes põletikku, mille tagajärjeks on mehele sarnased sümptomid.

Nelja aasta jooksul kontrolliti mehel kõikvõimalikke haigusi, sealhulgas HIV, süüfilist ja puukborrelioosi.

Arvatavasti on paelussi võimalik saada süües järvest püütud nakatunud vähke, toorest kahepaikset või roomaja liha. Arstide sõnul on sellist liiki nakatumised tekkinud alles tänapäeval, mil ülemaailmne reisimine on saanud tavaliseks.

Üldiselt peetakse seda väga harvaks juhuks ning ka arstid ei tea sellisest paelussi liigist palju – kes ja kuidas sellest nakatuda võivad. Avastatud paelussi genoomist saadud info põhjal arvavad briti arstid, et tema rasvhappeid siduvad valgud võivad aidata tal oma elukeskkonnast talle tarvilikku toitu hankida.

See oli esimene ajus elava paelussi juhtum Inglismaal. Alates 1953. aastast on maailmas registreeritud vaid 300 sarnast juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles