Prantsuse kirurgid opereerisid viiekuust loodet

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pariisis Neckeri haiglas opereerisid arstid otse emaüsas viie kuu vanust loodet. 

Operatsioon leidis aset juba sel suvel, kuid selle üksikasjad avaldati alles nüüd - pärast seda, kui opereeritud laps keisrilõike abil ilmale toodi, kirjutab The Local.

Haigla teatel on nii ema kui laps hea tervise juures ning protseduuri juhtinud Jean-Marie Jourannici sõnul ei olnud lapsel kümme päeva pärast sündi neist ajuhäiretest enam märki, mille tõttu operatsioon läbi viidi. 

Ravimata jätmise korral võib spina bifida ehk seljaajusong viia alajäsemete osalise või täieliku halvatuseni ning samuti vedeliku kogunemiseni ajus. 

Antud operatsiooni puhul tekib enneaegse sünni oht, samuti oldi esialgu mures, et sellist operatsiooni ei olnud Prantsusmaal kunagi varem keegi läbi viidud. Kogu maailmas tehakse seda samuti vaid umbes tosinas haiglas. 

Jourannici sõnul on sünnieelse diagnoosi meetodid Prantsusmaal väga hästi arenenud, olles ühed paremad maailmas. Ent enamik paare otsustab raseduse katkestada, kui saab teada, et lapsel on mõni taoline häire. Samas hakatakse üha enam nõudma ka operatsiooni. 

Dr. Jouannic märkis, et operatsiooniga ei kõrvaldata kaasasündinud viga täielikult, küll aga vähendatakse oluliselt selle tagajärgi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles