Ehkki tume šokolaad alandab edukalt liigkõrget vererõhku ning sisaldab rohkelt tervisele kasulikke antioksüdante, eelistavad inimesed šokolaadisöömisele vererõhku alandavate ravimite tarvitamist, selgus Austraalias läbiviidud uuringust.
Kas raviksid kõrget vererõhku tableti asemel šokolaadiga?
Uuringus osales 36 katsealust, kes kaheksa nädala jooksul manustasid iga päev kas 50 grammi tumedat šokolaadi (sisaldab 750 mg polüfenoole), tomatiekstrakti kapsleid ( 1 kapsel päevas, sisaldab 15 mg antioksüdanti lükopeeni) või ilma toimeaineteta platseebokapsleid, kirjutas portaal Everydayhealth.com
«Selgus, et kaitsealused eelistasid tomatiekstrakti ja platseebokapsleid tumedale šokolaadile,» nentis uuringu üks läbiviijaid Karin Ried.
Pooled šokolaadi tarbinud katsealustest pidas igapäevast šokolaadikogust liiga suureks, iga viies oli arvamusel, et regulaarseks tarbimiseks tume šokolaadi ei sobi. Katsealuste meelest oli šokolaadi rasvasisaldus liiga suur, nad pelgasid liigset kalorite tarbimist ja kaalutõusu. Seevastu kapslite kohta ei olnud katsealustel ühtegi kaebust.
Samas on paljudes uuringutes leitud, et isegi väikese, umbes 30 kcal sisaldava koguse tumeda, vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi tarbimisel on vererõhku alandav tervisele kasulik toime isegi siis, kui šokolaadi süüa aeg-ajalt, mitte pidevalt.