Kaheksa harjumust, mis pikendavad eluiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned väikesed tervislikud (ja ka maitsvad) harjumused võivad aidata edukalt eluiga pikendada.

Nimekirja kaheksast eluiga pikendavast harjumusest avaldas Womenshealthmag.com.

Söö sushit

Jaapani naised on tuntud kõige pikema oodatava eluea poolest maailmas ja asjatundjate hinnangul võib see suures osas olla seotud nende toitumisharjumustega. Kalas suures koguses leiduvad oomega-3 rasvhapped vähendavad uuringute järgi lisaks muudele kasulikele omadustele eri põhjustega seotud surmariski.

Naudi šokolaadi

Šokolaadi osas ei pea sind ilmselt veenma. Kuid uuringud näitavad tõepoolest, et mõõdukas koguses tumeda šokolaadi söömine on seotud madalama südamepuudulikkuse riskiga.

Ole õnnelik

Ühe 2012. aastal läbi viidud uuringu järgi on kõige õnnelikumate inimeste tõenäosus teatud ajavahemikus surra kolm korda väiksem kui kõige vähem õnnelikel inimestel. Asi pole vaid optimistlikus ellusuhtumises: õnnelikel inimestel on madalam stressihormooni kolesterooli tase ja madalam vererõhk. Madalam vererõhk vähendab aga südame-veresoonkonna haiguste riski.

Näksi pähkleid

Inimesed, kes söövad pähkleid, vähendavad märkimisväärselt oma südamehaigustesse, diabeeti, vähki, kopsuhaigustesse ja ka teistesse haigustusse haigestumise riski. Ühes uuringus selgus, et pähklisööjate tõenäosus surra on 20 protsendi võrra väiksem kui neil, kes pähkleid ei söö.

Loobu suitsetamisest

Suitsetamisest loobumiseks on miljon põhjust, kuid kui sa arvad, et sinu puhul on juba liiga hilja, sest see halb harjumus on jõudnud avaldada piisavalt halba mõju, siis mõtle uuesti. Uuringud näitavad, et enne 40. eluaastat suitsetamisest loobudes on võimalik oma eluiga tervelt kümne aasta võrra pikendada.

Istu vähem, seisa rohkem

Päev läbi arvuti taga istumine võib olla hea sinu pangaarve jaoks, kuid kindlasti pole see hea sinu kehale. Uuringud näitavad, et enam kui kuus tundi istumist päevas suurendab surmariski tervelt 40 protsendi võrra. Ning mõni üksik trenn ei pruugi pidevat istumist täielikult kompenseerida.

Joo klaas veini

Jah, vaid üks klaas. Mõõdukat veinijoomist on seostatud positiivse mõjuga tervisele, kuid kui ühest klaasist saab mitu ja seda tihti, siis pole see enam kaugeltki tervislik. Ka vein on alkohol!

Liiguta end

Treening hoiab sind vormis, annab energiat ja vallandab endorfiine. Samuti seostavad uuringud regulaarset treenimist pikema eluaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles