Imikud mäletavad meeldivat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Imikute vanemad võivad mõtiskleda, kui suur osa esimesest eluaastast võiks lastel hiljem meeles olla. Tõenäoliselt mäletavad lapsed eelkõige rõõmsaid hetki, näitas ajakirjas Infant Behavior and Development ilmunud uurimus.

Psühholoogidele on hästi teada, et rinnalapsed tajuvad hästi nii inimeste kui loomade emotsioone. Kuigi umbes pooleaastased lapsed ei oska veel rääkida, on võimalik nende reaktsioone uurida. Näiteks saab jälgida silmade liikumist ja seda, kui kaua aega mingi ese või inimene imiku tähelepanu köidab, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

USA Brigham Youngi ülikooli psühholoogid tegid katseid viie kuu vanuste lastega. Imikud nägid ekraanil inimest, kes rääkis nendega rõõmsalt, kurjal või neutraalsel häälel. Seejärel nägid lapsed kohe mingit geomeetrilist kujundit ning siis kontrolliti nende mälu. Selgus, et imikud mäletasid kõige paremini neid kujundeid, mis seostusid rõõmsate täiskasvanutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles