Valiti maailma parimad ja halvimad dieedid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaal US News valis välja aasta parimad ja halvimad dieedid.

DASH-dieet sai välja töötatud eesmärgiga pakkuda leevendust kõrge vererõhu käes vaevlevatele inimestele ning US Newsi dieedihinnangus paigutati see dieetide üldises arvestuses juba kolmandat korda esikohale.

Kaalulangusele keskenduvate dieetide kategoorias valiti parimaks maailmakuulus kaalujälgijate (Weight Watchers – toim) programm, mille puhul osutus peamiseks see, et dieeti on lihtne järgida ning lisaks kehakaalu vähendamisele saab selle toitumisprogrammiga ära hoida südamehaigusi.

Palju meedias käsitletud paleodieet sai aga kõikide dieetide kategoorias viimase koha. Ekspertide hinnangul on sellisest puhta toidu programmist tänapäeva maailmas keeruline kinni pidada. Pealegi on hindajate sõnul küsitav see, kui ohutu paleodieet pikaajalisel järgimisel on.

Esikoha pälvinud toitumisõpetus DASH-dieet, mis esialgu loodi  kõrgvererõhutõvega inimeste tarbeks, on muutunud nüüd populaarseks ja ohutuks dieediks palju laiemale kasutajaskonnale. Peamised juhised on jälgida toidu soolasisaldust ning suurendada kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi sisaldust. Lubatud on kõik toiduained (erinevalt suure valgusisaldusega dieedist, kus süsivesikuid tuleks tarbida vähem või üldse mitte). Eelistatud on täisteratooted, piima- ja lihatooted, milles on vähem rasva.

Vaata kogu valikut maailma erinevatest dieetidest lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles