Uurijad leidsid lihtsa vahendi halva hingeõhu ravimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik suuvedelikke halvendab halitoosi, kuna nende koostises olevad suhkur ja alkohol kuivatavad suud.
Enamik suuvedelikke halvendab halitoosi, kuna nende koostises olevad suhkur ja alkohol kuivatavad suud. Foto: SCANPIX

Probiootilisi ehk piimhappebaktereid sisaldavatest toidulisanditest võib olla abi halitoosi ehk kroonilise halva hingeõhu ravimisel, selgus Jaapanis läbiviidud uuringust.

Fukuokas Kyushu ülikoolis tehtud uuringust selgus ka, et probiootikumid parandasid ka igemete seisundit, nenditakse ajakirjas Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Endodontics avaldatud uuringust.

Uuringus osales kokku 20 katsealust, kes kõik kannatasid halitoosi all. Nelja nädala jooksul sõid kõik katsealused iga päev ühe ksülitooli ja Lactobacillus salivarius –baktereid sisaldava kapsli.

Probiootikumide tarvitamise tagajärjed ilmnesid juba paari nädala järel: katsealuste hingeõhk paranes tunduvalt. Nelja nädala pärast oli katsealustel vähenenud ka igemete veritsus.
Uuringu ainus nõrk külg on katses osalenute väike arv, sellest hoolimata loodavad uurijad, et probiootikumide tarvitamisest on halitoosi ravis abi.

Halitoos ehk krooniline halb hingeõhk on kogu maailmas laialt levinud haigus (enam kui 80 miljonil inimesel), mille korral võib vaid tunda kibedat, hapukat maitset suus ja näha valkjat kattu keele tagaosas.

Halitoosi põhjustavad bakterid, mis asuvad keele tagaosas ja kurgu ülaosas, tootes väävlisgaase. Suulehk ei teki hingamissüsteemis ega enamasti ka söödavast toidust (maohaiguste korral võib see siiski nii olla). Väävlisgaaside tekkele suu tagaosas annavad oma panuse vaid teatud toidud - happed kohvis ja valgud piimasaadustes.

Enamik suuloputusvedelikke vaid püüavad varjata suulehka, andamata seejuures mingit põhimõttelist abi. Tegelikult halvendab enamik suuvedelikke olukorda, kuna nende koostises olev suhkur ja alkohol kuivatavad suud. Paljudel tavalistel ravimitel alates kõrgvererõhuravimitest ja lõpetades depressioonivastaste ravimitega on samasugune kuivatav mõju, mille tulemusena tekivad haisvad gaasid.

Ainus efektiivne viis, et elimineerida väävlisgaaside produktsiooni, on toota bakteritele hapnikku, mis sunniks neid tootma maitsetuid ja lõhnatuid sulfaate. Eestis sellist spetsiaalset halitoosi ravi veel ei tehta. Olukorda saab aga leevendada korraliku suuhügieeniga ja regulaarse toitumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles