Raul Adlas: liiga paljud kasutavad arsti külastamise asemel EMO ja kiirabi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi erakorralise meditsiini osakond(EMO).
PERHi erakorralise meditsiini osakond(EMO). Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kiirabi liidu juhatuse aseesimehe Raul Adlase hinnangul siseneb liiga palju inimesi tervishoiusüsteemi läbi EMO või kiirabi.

Adlase sõnul on inimestel, kes oma tervise suhtes muret tunnevad, sageli väga vähe vaba aega, et külastada arsti plaanilises korras, kirjutab meditsiiniuudiste portaal med24.ee.

«Kindlasti on tähtis roll ka pikkadel järjekordadel ja isegi perearsti juurde pääsemise takistusel. Kõik see kokku viib lihtsama teeni – tulla EMO vastuvõttu ja saada seal sobilikul ajal tervisekontroll koos vajaliku retsepti või nõuandega. Täna aga puudub sellise teenuse eest tasuja, sest reeglina sellised patsiendid haiglaravi ei vaja,» selgitas Adlas.

Probleemi lahendaks tema sõnul see, kui avataks parem juurdepääs üldarstiabile tervisekeskuse loomise näol. 

«Tervisekeskus peab töötama terve päeva, sinna peab saama pöörduda ka ilma ette registreerimata ja esmaseid pöördujaid võib vastu võtta ka koolitatud pereõde. Samas peab soovijatele jääma võimalus saada teenust kesk- ja regionaalhaiglates. Aga seda siis mõistliku tasu eest, mis võimaldab selle tarbeks vajalikku lisapersonali pidada,» selgitas ta.

Tervisekeskuse loomine normaliseeriks Adlase sõnul koormust erakorralisele meditsiinile ning nad saaks jääda tegelema nende vigastatute ja raskete haigetega, keda ainult nemad aidata saavad. «Saame seda siis teha aga palju kiiremini ja efektiivsemalt, kuna ei ole takistamas mitte-erakorralised haiged nagu praegu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles