Uus rinnavähivaktsiin aeglustab haiguse arengut

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähk.
Rinnavähk. Foto: SCANPIX

Washingtoni ülikooli meditsiinikoolis loodud vaktsiin osutus esimese kliinilise uuringu põhjal rinnavähiga patsientide jaoks ohutuks ning aeglustas nende kasvaja arengut, aidates nende endi immuunsüsteemil vähirakke rünnata.

Nimelt sunnib see vaktsiin organismi immuunsüsteemi sihtima valku nimega mammaglobiin-A, mida leidub pea eranditult rinnakoes. Selle valgu roll terves koes ei ole selge, kuid varasemad uuringud on näidanud, et rinnavähi korral esineb seda valku ebanormaalselt kõrgel tasemel, kirjutab EurekAlert.

«Võimalus sihtida mammaglobuliini on põnev, sest see on laialt esindatud kuni 80 protsendil rinnavähijuhtudest, kuid mitte märkimisväärsel määral teistes kudedes,» ütles rinnavähikirurg ja uuringu juhtivautor William E. Gillanders. «Teoorias tähendab see, et me saaksime ravida suurt hulka vähipatsiente ja seejuures väiksemate kõrvaltoimetega.»

Vaktsiin «õpetab» üht tüüpi valgeid vereliblesid otsima ja hävitama mammaglobiin-A valguga rakke. Nende väheste patsientide puhul, kelle vähkkasvajad ei tooda mammaglobiin-A-d, see vaktsiin ei töötaks.

Uues uuringus võeti katsealusteks 14 patsienti metastaseerunud ehk siiretega vähiga, kellel esines mammaglobiin-A-d. Esmase uuringu eesmärgiks oli hinnata vaktsiini ohutust. Autorite sõnul esines patsientidel mõõdukaid kõrvaltoimeid nagu lööve, vaktsineerimiskoha tundlikkus ja kerged külmetuslaadsed sümptomid.

Ent kuigi katse eesmärgiks oli testida vaktsiini ohutust, näitasid esialgsed tulemused, et see aeglustab vähi arengut – seejuures ka nende patsientide puhul, kelle immuunsüsteem on kaugelearenenud haiguse ja keemiaravi tõttu nõrgenenud.

«Hoolimata nõrgenenud immuunsüsteemist, nägime me nende patsientide puhul bioloogilist vastust vaktsiinile,» märkis Gillanders. «See on väga julgustav.»

Tuginedes selle uuringu tulemustele, plaanivad Gillanders ja tema kolleegid suuremat kliinilist uuringut, et testida vaktsiini äsja diagnoosi saanud rinnavähipatsientidel, kellel peaks teoorias olema tugevam immuunsüsteem kui neil, kes on juba läbi teinud pikaajalise vähiravi. See annab teadlaste sõnul parema võimaluse ravi efektiivsuse hindamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles