Naised peaksid šokolaadi sööma aeg-ajalt, mitte iga päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadist on tervisele kasu vaid siis, kui seda süüa kolm korda nädalas, 19-30 grammi korraga.
Šokolaadist on tervisele kasu vaid siis, kui seda süüa kolm korda nädalas, 19-30 grammi korraga. Foto: Array

Kesk- ja vanemaealised naised, kes kolm korda nädalas sõid korraga väikese koguse šokolaadi, vähendasid tunduvalt südametegevuse häirete riski (südame pekslemine, rütmihäired jne.), selgus Harvardi ülikoolis tehtud ja Ameerika Südame Assotsiatsiooni koduleheküljel avaldatud uuringust.

Uuringus oli tervenisti üheksa aasta jooksul vaatluse all 31 823 kesk- ja vanemaealist rootslannat vanuses 48-83,  võrreldi nende šokolaadi tarbimist ja südametegevuse häirete riski. Naised sõid kvaliteetset, vähemalt 30-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi, ühekordne šokolaadikogus oli 19-30 grammi.

Uuringust selgus, et üks-kaks korda nädalas šokolaadi söönud naiste risk haigestuda südametegevuse häiretesse oli 32 protsenti väiksem kui naistel, kes šokoaadi üldse ei söönud. Üks kuni kolm korda kuus kvaliteetset šokolaadi söönud naiste vastav risk oli 26 protsenti väiksem.

Üllataval kombel aga selgus, et šokohoolikutel, kes šokolaadi sõid iga päev, polnud sel maiusel nende südame tervisele mitte mingisugust positiivset mõju. Uuringut juhtinud Murray Mittlemani sõnul ei parandanud igapäevane šokolaadisöömine naiste tervist šokolaadiga tarbitud lisakalorite tõttu.

«Ei tohi unustada, et šokolaad on siiski rohkelt kaloreid sisaldav toiduaine ja suurtes kogustes tarbituna põhjustab kehakaalu tõusu,» ütles Harvardi meditsiinikooli kardiovaskulaarse epidemioloogia uurimisüksust juhtiv Mittleman. «Kuid magustoiduks on mõõdukas koguses söödud tume šokolaad väga hea valik.»

Šokolaadi tervist tugevdavad omadused peituvad kakaoubades sisalduvates flavonoidides. Flavonoidid on taimsed pigmendid, mida on kindlaks tehtud ligikaudu 4000. Ka varem on mitmed lühema-ajalised uuringud tõendanud, et flavonoididerikaste toiduainete lisamine menüüsse aitab ära hoida südamehaigustesse haigestumist, Harvardi ülikooli meditsiinikoolis tehtud uuring on senitehtutest pikaajalisim.

Samas rõhutas Mittleman, et uuringus katsealustele manustatud šokolaadi kakaosisaldus oli vähemalt 30 protsenti ning korraga tarbitud šokolaadi ühekordne kogus ulatus kõigest 19 grammist (61-aastaste ja vanemate naiste puhul) 30 grammini (kuni 61-aastaste naiste puhul).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles