Lugeja küsib: mis on e-konsultatsioon?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venekeelse nädalalehe Den za Dnjom lugeja küsis, mida tähendab e-konsultatsioon ning millised eriarstid sellist teenust pakuvad.

Vastab haigekassa tervishoiuspetsialist Kaija Lukka:

Perearst võib patsiendi suunata eriarstile kas e-saatekirjaga või paberkandjal saatekirjaga. Kui paberkandjal saatekirjaga patsient läheb alati ise eriarsti vastuvõtule, siis e-saatekirjaga patsient võib minna tavalises korras ise eriarsti vastuvõtule või (nagu näiteks SA Põhja-Eesti Regionaalhaiglas on korraldatud) vaatab eriarst esmalt e-saatekirjal oleva info läbi ja otsustab selle alusel, kas antud juhul on vajalik e-konsultatsioon või e-vastuvõtt.

Selleks, et esmalt vaadata e-saatekirjal olev info üle, saadab perearst terviseinfosüsteemi vahendusel e-saatekirja kindla teenuse osutaja juurde, määratledes oma süsteemis, et soovib e-konsultatsiooni.

E-konsultatsioon on teenus, kui eriarst saadab perearstile digitaalselt tervise infosüsteemi kaudu soovitused patsiendi edasise jälgimise või ravi kohta. E-vastuvõtt tähendab seda, kui eriarst otsustab, et patsient vajab eriarsti vastuvõttu. Samuti otsustab eriarst saatekirjal oleva info põhjal, kui kiiret abi patsient vajab. Seejärel lepitakse kokku patsiendi eriarsti vastuvõtule tulemise aeg. Tagasiside perearstile annab eriarst alates 2015. aastast nelja tööpäeva jooksul.

Sel aastal on teenus kättesaadav endokrinoloogia, uroloogia, pulmonoloogia, reumatoloogia ja otorinolarüngoloogia erialadel.

2015. aastaks on välja töötatud saatekirja nõuded pediaatrias, neuroloogias ja hematoloogias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles