Madala rasvasusega jogurt aitab vältida õhtust ülesöömist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Missouri ülikooli toitumisteadlaste uuring näitas, et kui süüa lõuna- ja õhtusöögi vahel madala rasvasusega jogurtit, aitab see õhtul 100 kilokalori võrra vähem süüa.

Teadlased katsetasid 20 terve naise peal, kelle keskmine vanus oli 27, kolme erinevat pärastlõunast näksi. Vahepalaks oli kas kümme kreekerit, 180 ml jogurtit või 9 ruutu šokolaadi, kirjutab ergo-log.com.

Kõik need näksid andsid ühepalju kaloreid ja rasva (160 kcal ja 9 grammi rasva), ent suurim erinevus peitus valgusisalduses, mis kreekerite puhul oli null, jogurti puhul 14 ja šokolaadi puhul kaks grammi. Süsivesikuid said nad vastavalt kas 19, 25 või 19 grammi.  Hommikusöök ja lõunasöök olid aga alati samad.

Pärast näksi söömist jäid naised laborisse, kus nad said ka õhtust süüa. Neil lubati süüa täpselt nii palju, kui nad tahtsid. Nii selgus, et pärast valgurikka jogurti söömist oli naiste söögiisu märkimisväärselt väiksem kui pärast kreekerite või šokolaadi söömist. Pärast jogurti söömist sõid naised õhtusöögi ajal 100 kilokalori võrra vähem.

Teadlased järeldasid, et valgurikas pärastlõunane vahepala aitab edukalt kontrollida söögiisu ja piirata õhtuse toidu kalorsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles