Soome teadlane väidab hiljutise uuringu põhjal, et bioaktiivseid peptiide, mis aitavad alandada vererõhku, võib saada kartulit ja rapsi töötleva tööstuse kõrvalsaadustena.
Kartul ja raps aitavad kõrge vererõhu vastu
Soome põllumajandustoodete ja toiduainete uurimisinstituudis töötav Sari Mäkinen märgib YLE Uutiset andmetel, et neid kõrvalprodukte iseloomustab kõrge valgurikkus, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida.
Küll aga on väljakutseterohke selliste ainete kättesaamine tööstuslikult, sest selleks on vaja tugevaid kääritamis- ja hüdrolüüsiprotsesse, mistõttu läheb veel tükk aega enne, kui selliseid tooteid saab otse poodidest osta.
«Meie senised laboriuuringud on olnud paljulubavad,» kinnitab Mäkinen, kuid ütleb, et töö edasi arendamiseks on vaja täiendavaid uuringuid ja arenenumat tehnoloogiat.
Samas on ta kindel, et ühel päeval on soomlased võimelised tootma rapsi- ja kartulipeptiide sisaldavaid tooteid, millest saavad kasu inimesed, kel on kõrge vererõhuga probleeme.