Kuidas pühade ajal EMOsse pöördumata ennast ravida?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi erakorralise meditsiini osakond.
PERHi erakorralise meditsiini osakond. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juhataja Kristiina Põllu sõnul võivad pühade ajal ootejärjekorrad venida kuni kuue tunnini ning näiteks tavalise nohu-köha ja kõhuvalude korral ei peaks EMOsse pöörduma.

«Tippkoormuse hetkedel võivad ootejärjekorrad arsti vastuvõtule erakorralise meditsiini osakondades venida kuue tunnini. Kui arst näeb vajadust analüüside ja uuringute teostamiseks, tuleb arvestada veelgi pikema EMOs viibimise ajaga,» rääkis Põld. 

Kindlasti ei tasuks tema sõnul tulla terve perega EMOsse üht haigestunud pereliiget saatma. «Arukas oleks ennekõike koju jätta lapsed, kuna ootesaalides viibib palju viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele seal viibijatele.»

Arst märkis, et pühade ajal on palju pöördumisi viirusinfektsioonidega, köha ja nohuga, kurgu- ja kõrvavaluga, selja-, kõhu- ja rindkerevaludega, ehkki enamasti ei ole nende hädade puhul tegelikult EMOsse pöördumiseks põhjust. Ka ei peaks Põllu sõnul EMOsse pöörduma krooniliste liiges- või seljavalude puhul, vererõhuravi korrigeerimiseks või põiepõletikuga. 

Ta tõdes, et kui tööpäevadel on patsiendi esimeseks meditsiiniliseks kontaktiks perearst, siis töövälisel ajal, puhkepäevadel ning riiklikel pühadel kipub olema nii, et patsiendi ainsaks abi saamise kohaks on erakorralise meditsiini osakonnad. See tähendab aga paratamatult pikka ooteaega. 

Põld märkis samas, et paljusid probleeme on võimalik ise leevendada. «Paar päeva kestnud nohu-köha-kurguvalu, seljavalu võib rahulikult püüda leevendada koduste vahenditega – võtta käsimüügis olevaid palaviku- ja valuvastaseid; ninakinnisuse korral tursevastaseid pseudofedriini sisaldavaid preparaate; köha korral köha leevendavaid vahendeid,» soovitas ta.

Kuna enamikul juhtudel pole ka kõhuvalude põhjuseks ägedat kirurgilist sekkumist vajav haigus, siis võib ka kõhuvalu püüda leevendada näiteks spasme vähendavate ravimitega, mida saab küsida apteegist.  

«Seljavalu korral võib tarvitada ibuprofeeni või paratsetamooli, vajadusel maksimaalses päevases annuses. Meie apteekides töötavad proviisorid on vägagi kasulikud nõuandjad ning alati tasub neilt nõu küsida. Samuti võib nõu küsida perearsti infotelefonilt 1220,» rääkis Põld. 

Samuti soovitas ta enne pühi kontrollida, et kodus oleks olemas igapäevaselt tarbitavad retseptiravimid ning näiteks maale sõites tuleks need kindlasti ka kaasa võtta.

EMOsse pöördumine on Põllu sõnul põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või põhjustada püsivat tervisekahjustust. 

«Näiteks ägedalt tekkinud tugeva, ängistava rinnakutaguse valu, südamerütmihäirete, tugeva hingelduse, teadvuskaotushoo, verejooksude, jäsemete halvatuse, kõnehäire, üle kolme päeva kestnud kõrge (üle 38,5) palaviku, ägeda kõhuvalu, luumurdude, haavade, põletuste korral.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles