Uuring: jõukad patsiendid taastuvad südamerabandusest kergemini

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes surevad südamerabanduse tagajärjel vaesemal järjel patsiendid kümme protsenti suurema tõenäosusega kui jõukad.
Soomes surevad südamerabanduse tagajärjel vaesemal järjel patsiendid kümme protsenti suurema tõenäosusega kui jõukad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Soome tervise ja heaolu instituudi hiljutine uuring toob välja, et jõuakad patsiendid elavad südamerabanduse üle kergemini kui nende mitte nii jõukad saatusekaaslased.

Varasem uuring, mis võrdles südamerabanduse läbi teinud patsiente Soomes ja Norras, tõi välja, et soomlaste puhul oli südamerabandusse suremus viie protsendi võrra kõrgem kui norrakate seas, vahendab YLE Uutiset.

Viimased neli aastat kestnud uuring tõi sellele lisa, kuna uuritud patsientide puhul vaadati ka nende sissetulekutaset. Selle tulemused näitasid, et suurema sissetulekuga soome patsientide hulgas oli suremus 10 protsenti väiksem kui vaesematel patsientidel. Norras oli see vahe seitse protsenti.

Kui uurijad süüvisid veelgi patsientide elatustaseme erinevustesse, leidsid nad, et elus hästi hakkama saavad ja kõrgharidusega patsiendid said angioplastika protseduurid, mille käigus venitatakse ummistunud veresoon tagasi normaalsuurusse, suurema tõenäosusega kahe päeva jooksul pärast haiglasse jõudmist. Samas oli see erinevus täheldadatav ainult kümnel protsendil juhtudest.

Uuringutulemused tõid välja, et haiglaravi tingimuste asemel mängisid märksa suuremat rolli südamerabandusest taastumisel patsientide elatustase, elamistingimused ja muud näitajad.

Teised näitajad, mille mõju südamerabandusest taastumisele antud uuringu käigus hinnati, olid patsientide haridustase, vanus, sarnaste või täiendavate haigusseisundite esinemine ning patsientide kaugus haiglast.

Andmed, mida uuringus kasutati, koguti 2009. aasta vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles