Sigaretisuitsus leidub radioaktiivset ainet

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tubakataimed sisaldavad suhteliselt palju polooniumi isotoopi Po-210 ning päevas poolteist pakki sigarette suitsetava inimese kopsudesse jõuab radioaktiivset ainet piisavalt, et selle lagunemisel vallanduv kiirgus oleks võrreldav aastas 300 rindkere röntgenpildi tegemisel saadavaga.

Kuue aasta eest vene pagulase Aleksandr Litvinenko surma tinginud poloonium-210 lagunemisel vabaneb alfakiirgus. Kuigi alfaosakesed on suhteliselt energeetilised, pole heeliumituumade läbistusvõime kuigi suur. Nii saavad kahjustada vaid suitsuga kokkupuutuvad kopsud ja hingamisteed, kirjutab ERRi teadusportaal.

Tänaseni on jäänud ebaselgeks, kas sissehingatav poloonium tõstab märkimisväärselt ka kopsuvähki haigestumise riski – tubakasuitsus leidub ohtralt ka teisi vähkitekitavaid aineid, mis muudab polooniumist lähtuva täpse riski määramise keerukaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles