Vererõhu mõõtmise rakendused võivad olla ohtlikud

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Peeter Langovits

Värske uuring näitab, et paljud inimesed üritavad mõõta vererõhku testimata, ebatäpsete ja potentsiaalselt ohtlike nutitelefoni rakendustega.

Uurijad analüüsisid 107 rakendust, mis seostusid hüpertoonia ja kõrge vererõhuga ning olid allalaetavad Google Plays ja Apple iTunesis, kirjutab Fox News.

Uuringust selgus, et ligi kolmveerand rakendustest edastas õiget infot. Samas leidsid uurijad seitse Androidi rakendust, mille kasutajal tuli vajutada vaid sõrmega telefoni ekraanile või kaamerale, et saada teada oma vererõhu näitajad. Sellised rakendused andsid teadlaste sõnul ebatäpseid tulemusi, sest see tehnoloogia ei ole veel korralikult välja töötatud.  

Uurimust juhtinud doktor Nilay Kumar oli üllatunud, et vererõhuga seotud rakendusi on alla laadinud nii palju inimesi. Väljaandes the Journal of the American Society of Hypertension avaldasid selle üle hämmingut ka teised uuringut läbi viinud teadlased.

Kumari hinnangul võib kaamera mõõta sõrmest pulssi ning selle abil vererõhunäite teada saada, kuid selliste rakenduste tehnoloogia on alles arengujärgus ning tulemused ei ole usaldusväärsed. Tema sõnul võib see olla ohtlik.   

Doktori sõnul võivad ebatäpsete tulemustega rakendused tekitada asjatut paanikat.

Uuringust selgus, et selliste rakenduste loomisel aitavad kaasa vaid vähesed meditsiiniga seotud asutused, näiteks ülikoolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles