![Põhjamaade dieet lähtub maailma parimaks restoraniks tunnistatud Noma retseptidest.](http://f9.pmo.ee/Od56ZmRdLgPZa_3JiW_GtNe0ojg=/1442x0/filters:format(webp)/nginx/o/2015/01/02/3649239t1h06cd.jpg)
Traditsiooniline Skandinaavia dieet, kus süüakse palju marju, ulukiliha ja täisteratooteid on kuulutatud tänavuseks hittdieediks.
Traditsiooniline Skandinaavia dieet, kus süüakse palju marju, ulukiliha ja täisteratooteid on kuulutatud tänavuseks hittdieediks.
Kui sa seni pidasid paleodieeti kummaliseks, siis muuda oma meelt, sest uue aasta suurim toitumistrend on süüa nagu viiking, kirjutab Telegraph.
Uus põhjamaine dieet, kus süüakse palju marju, kala, ulukiliha ja täisteratooteid, on inspireeritud maailma parimaks tunnistatud ja Kopenhaagenis asuva restorani Noma peakokkade René Redzepi ja Claus Meyeri retseptidest.
Dieet sündis 2004. aastal, kui kokad kutsusid kokku oma kolleegid, et arutada Taani sõltuvust töödeldud toorainest, suurtööstuste lihast ja lisaainetest. Kokad lubasid hakata pakkuma toitu, mis oleks puhas, värske, lihtne ja mis seostuks just antud piirkonnaga.
Põhjamaade ministrite nõukogu heakskiidu sai dieet 2005. aastal ja siis anti välja ka soovitused selle kohta. Näiteks tuleb süüa alati kui võimalik ulukiliha, rohkem kala ja täisteratooteid nagu rukis ja speltanisu, rohkelt köögivilju ja lehtsalateid, pähkleid ja marju. Samuti tuleks tarvitada külmpressitud rapsiõli, mis on vähem rasvane võrreldes Vahemeremaadest pärit oliiviõliga.
Kuigi uue dieedi mõju on vähe uuritud, selgus eelmise aasta alguses Kopenhaageni Ülikoolis 181 ülekaalulise seas läbi viidud uuringust, et põhjamaade dieedi jälgijad kaotasid poole aastaga 4,7 kg, tavalist dieeti pidanud aga 1,5 kg. Ka langes Põhjamaade dieedi järgijate vererõhk rohkem.