Uus biomaterjal vähendab hammaste tundlikkust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hambaid katva emaili kulumine teeb hambad tundlikuks ning suurendab aukude, igemepõletiku ja teiste hambahaiguste tekkeriski. Nüüd on aga teadlased välja töötanud uue biomaterjali, mis võib kulunud hambaemaili uuesti üles ehitada.

Hambaemaili kulumine paljastab pehmema, poorse hambakihi, mida kutsutakse dentiiniks ning mis on täis tuhandeid tillukesi kanaleid ehk tuubuleid, mis suunduvad sügavale hamba sisse närvilõpmete juurde. Kui dentiini tuubulid emaili alt paljastuvad, pääseb ka külm ja kuum kergemini närvideni ja põhjustab tundlikkust, kirjutab Medical News Today. 

Praegu kasutatakse tundlike hammaste puhul speetsiaalset hambapastat, mis blokeerib tuubulid paljastunud dentiini pinnal. Kuid hambapastas sisalduv blokeeriv aine kulub söömise ja harjamise ajal kiiresti maha. 

Taiwani ülikooli stomatoloogia professor Chun-Pin Lin ja tema kolleegid lõid nüüd aga usaldusväärse ja kiiresti toimiva bioühilduva materjali, mis sisaldab peamisi hammaste koostiselemente: kaltsiumit ja fosforit. 

Kui seda biomaterjali pastana hammastele kanda, katab ta paljastunud dentiili tuubulid ning loob biomimeetilise kristalliinse dentiini barjääri. 

Teadlased testisid seda koerte hammastel ning leidsid, et materjal kattis paljastunud dentiini tuubulid palju paremini ja sügavamalt kui teised meetodid. Samuti selgus, et ka 70 päeva möödudes ei tekkinud töödeldud hammastes mingeid ärritusnähte ning toime püsis.

Üks hambaemaili kulumise ja hammaste tundlikkuse põhjuseid on liiga tugev harjamine. Seetõttu soovitatakse kasutada pigem pehmete harjastega hambaharja. Samuti ei tohi ära unusta hambaniidi ja hambavahe-harjade kasutamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles