Küünte närimine võib olla väga ohtlik harjumus

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meesteajakiri Men's Health kirjutab sellest, millised ohud varitsevad küünte närijaid.

Küüsi näritakse e-posti sirvides või televiisorit vaadates – sõrme ots muudkui krigiseb hammaste vahel ja sageli võib juhtuda et inimene näksib küüsi enese teadmata, end ühel hetkel «teolt tabades». Emad ütlevad alati lastele, et see on halb harjumus, kuid kas küünte närimine võib olla ka ohtlik?

«Jah, ja seda väga erinevatel põhjustel,» ütleb küünehäirete ekspert Richard Scher.

Alustuseks – küüned on mingis mõttes sadamaks kõiksugustele pisikutele. Täpsemini enterobakteritele (mis põhjustavad salmonellat ja levitavad E. coli viirust), kellele meeldib pesitseda sõrmede otstel ja küünte all, selgitab Scher. Kui küünt hammustad, lased bakterid endale kõigepealt suhu, kust need edasi sinu seedekulglasse jõuavad. Enterobakterid võivad põhjustada sinu sisemuses mitmeid põletikke, aga ka kõhulahtisust ja valu alakõhus.

Pikaajalistele küünenäksijatele tähendab halb harjumus ka ohtu riskida paronühhiasse nakatumisega. Naharibade rebenemine või marrastus sõrme tipus võimaldab bakteritel või ka seenhaigustel sealt sisse pääseda. Mõlemal juhul põhjustab see punetust, paistetust, mis võib kasvada mädapaiseks küüne all. Halvimal juhul tuleb sekkuda kirurgiliselt ja ravida tekkinud kahju antibiootikumidega.

Kui põletik on bakteriaalne, võib muutuda ka küüs ise koos valuga sõrme lihases valulikuks.

Tüükaid põhjustav viirus HPV on samuti tüüpiline küüntenärijate seas. «Dermatoloog Chris Adigun ütleb, et kui küüs ja sõrmed on nakatunud, võivad tüükad levida ka suhu ja huultele.

Aga ohtude nimekiri ei lõppe sugugi siin. Küüntenärijad seavad ohtu ka oma hambad. «Pidev küünte närimine võib halvasti mõjuda hambuvusele. Närijatel on ka suurem oht igemehaigustele ja –põletikele.

Kuidas aga ikkagi sellest nõmedast harjumusest lahti saada? Paljudel juhtudel on küünte närimine märgiks, et inimesel on stress või koguni mõned psühholoogilised häired.

«Mõlemad põhjustavad hammaste krigistamist ja küüned on lihtne saak, mida hammaste vahele pista,» selgitab Adigun. Kui sinu probleem pole väga sügavat psühholoogilist abi vajav, võid soetada apteegi käsimüügist küüntele pihustatavad kibeda maitsega vedelikku. «See maitse tuletab sulle koheselt meelde, et küüsi ei maksa närida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles