Toidusõltuvust saab ohjeldada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2009. aastal avaldas USA arst David Kessler raamatu «The End of Overeating» ehk «Ülesöömise lõpp», milles märgib, et liigselt toitu lisatud suhkur, sool ja rasv tekitavad toidusõltuvust.

Kessler võrdleb inimesi, kes näevad seda supermaitsvat toitu, Pavlovi koertega: ülemaitsestatud ja rasvase toidu nägemine stimuleerib ajus dopamiini tootmist ning mõjub seeläbi inimestele ahvatlevalt, vahendab ERRi teadusportaal.

TTÜ toiduainete instituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert rääkis «Huvitajale», et hedooniline nälg kasutab ära meie aju neurokeemia ja sunnib meid tahtmatult sööma. Kessler annab siiski ka lahenduse: kui käia poes ringi mõttega, et see suhkru-, soola- ja rasvarikas toit pole maitsev ega tervislik ning ostan parem midagi muud, siis pääseb sellest ahvatlusest.

Lieberti sõnul on toidusõltuvus tõepoolest üsna palju kinni mõtlemises, tarbimises ja harjumustes: näiteks oleme harjunud nii lapsi kui ennast kommi või tordiga lohutama või premeerima, selmet asendada see mõne toreda tegevusega nagu näiteks kinnominek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles