Teadlased avastasid rasvumist põhjustava hormoonirikke

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus.
Ülekaalulisus. Foto: Rogelio V. Solis/AP

Ulmi ülikooli kliinikumi arstid avastasid äärmuslikult rasvunud kolmeaastast last uurides uue haiguse, mis põhjustab ülekaalulisust.

Laps kaalus rohkem kui 40 kilo – teisisõnu pea kolm korda rohkem kui tegelikult temavanune laps kaaluma peaks. Lisaks ei suutnud ta söömist lõpetada ning võttis pidevalt kaalus juurde, kirjutab The Local.

Uurijate hinnangul oli lapse täiskõhutunnet reguleeriv hormoon vigane, ehk et laps tundis pidevat näljatunnet isegi siis, kui ta oli just söönud.

Inglismaa teadusajakirjas New England Journal of Medicine artiklis kirjeldati, kuidas lapse toitumine ja kaal saadi kontrolli alla vaid päevadega pärast seda, kui talle manustati leptiini – kunstlikult toodetud hormooni.

Leptiini toodetakse rasvkudedest ning see aitab ajul mõista, millal näljatunne peaks lõppema.

«Kui keha energiavarud on taastunud, toodab keha suurel hulgal leptiini ja sellega on isu toidu järele rahuldatud,» vahendab artikkel kliiniku esindaja sõnu.

Kui aga keha seda hormooni ei tooda, hetkel, mil inimene on juba piisavas koguses söönud, ei saa ta aju õigeaegset signaali sellest, et söömine tuleks lõpetada.

Antud juhul tootis lapse organism leptiini küll, kuid arstid avastasid, et geenimutatsiooni tõttu ei aktiveerunud leptiini retseptorid keha enda poolt toodetud hormoonide peale.

«Keha käitus nagu vaevleks ta selle hormooni puuduses. Paraku ei õnnestunud selle avastuseni jõuda tavaline veretest,» selgitas teadlane Martin Wabitsch.

«Oleme veendunud, et tegemist pole haruldase ja ühekordse juhtumiga. Oleme saadud teateid ka teistest sarnase probleemiga patsientidest,» lisas ta.

Konkureerivad teadlased olid varmad teatama, et eeldatavalt toimiv ravi ei pruugi siiski enamike ülekaalulisuse käes vaevlevate inimeste peal töötada.

«Selline mutatsioon on mõistagi äärmiselt haruldane,» ütleb Saksa sisehaiguste ühingu juhatuse liige Petra-Maria Schumm-Draeger, märkides, et hoolimata äärmiselt huvitavatest tulemustest ja avastusest ei pruugi sel olla vähimatki mõju laiemale ülekaalulisuse probleemile.

Ta lisas, et meditsiinis teatakse juba vähemalt 20 aastat seda, millist rolli leptiin isude reguleerimisel mängib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles