Arstide nappus ja ajapuudus pärsib e-konsultatsiooni kasutuselevõttu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostööleppe sõlmimine keemiaraviteenuse osutamiseks Pärnu Haiglas. Pildil Urmas Sule ja Tõnis Allik.
Koostööleppe sõlmimine keemiaraviteenuse osutamiseks Pärnu Haiglas. Pildil Urmas Sule ja Tõnis Allik. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki e-konsultatsioon võimaldaks perearstil koostöös eriarstiga patsienti ravida, tema seisundit jälgida ja eriarsti juurde minekuks vajalikud uuringud eelnevalt ära teha, pärsib selle laialdasemat kasutuselevõttu eriarstide nappus ja sellest tingitud ajapuudus. 

«Tihe koostöö perearstide ja eriarstide vahel aitab säästa patsientide aega ning paljudel juhtudel aidata pere- ja eriarsti koostöös jõuda patsiendi tervisemure kiirema lahendamiseni. Teenuse rakendamiseks on ühelt poolt vajalik perearstide valmisolek ja tehnilised võimalused teenuse kasutamiseks ning teisalt ka laialdane haiglate võrgustik, kes teenust osutavad,» märkis haigekassa pressiesindaja Katrin Romanenkov.

E-konsultatsioon tähendab seda, et perearst kirjeldab tervise infosüsteemis ära patsiendi terviseseisundi ning suhtleb selle kaudu eriarstiga, kes annab ravi osas nõu ning võtab vajadusel patsiendi üle.

Esimesena hakkas e-konsultatsiooni teenust pakkuma Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ning möödunud aasta lõpust – tõsi küll, esialgu vaid ühel erialal – ka Lääne-Tallinna keskhaigla. Teised haiglad alles valmistuvad uuenduste sisseviimiseks, kuid kurdavad seejuures tööjõu nappuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles