Kolmteist asja, mis röövivad seksiisu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks väsimusele ja füsioloogilistele probleemidele võib seksiisu kadumisel olla palju erinevaid põhjuseid. Probleemi teadvustamine on aga kindlasti esimene samm selle lahendamise poole. 

Stress

Mõned inimesed teevad paljusid asju paremini, kui on stressis. Ent seks ei ole paraku üks neist. Stressi võib põhjustada nii töö, kodused probleemid kui ka mistahes suhted. Igal juhul on kasulik püüda stressi leevendada ja parandada seeläbi ka oma seksielu, kirjutab Web MD.

Probleemid partneriga

Probleemid partneriga on üks viiest levinuimast kiretapjast. Eriti naistel on vaja tunda tõelist lähedust oma partneriga, et kireleek süttiks. Väldi tülisid, teineteisest möödarääkimist ja usalduse probleeme. Rääkige probleemid omavahel rahulikult selgeks või pöörduge vajadusel nõustaja poole. 

Alkohol 

Klaas veini või pits kangemat kraami võib teha sind avatumaks ja suurendada kirge. Kuid liiga suur kogus alkoholi võib libiido tappa. 

Ebapiisav uni 

Kui tunned, et seksiisu on kuhugi kadunud, võib põhjus peituda lihtsalt selles, et sa ei maga öösiti piisavalt ja oled väsinud. Kas lähed liiga hilja magama või ärkad liiga vara? Kas sul on raskusi uinumisega või ärkad sageli üles keset ööd? Kõik, mis takistab sul end korralikult välja magamast, võib mõjutada ka sinu libiidot. 

Lapsed 

Ei, seksiisu ei kao koos laste saamisega. Ent kahekesi olemise aega jääb paratamatult jääb oluliselt vähemaks. Palka lapsehoidja või palu vanemad aeg-ajalt appi, et leida teineteisele aega. 

Ravimid 

Mõned ravimid võivad kire tappa. Nende hulgas on näiteks mõned antidepressandid, vererõhuravimid, antibeebipillid, keemiaravi, HIV-ravimid, finasteriid (meestüüpi juuksekao ravim). Mõnel juhul võib abil olla ravimi vahetamisest või annuse vähendamisest - konsulteeri kindlasti arstiga, kui täheldad mõne uue ravimi võtmisel seksiisu muutusi libiidos. 

Rahulolematus oma kehaga 

On oluliselt kergem ennast seksikana tunda, kui sulle meeldib, kuidas sa välja näed. Õpi armastama oma keha sellisena, nagu see on – isegi siis, kui püüad praegu aktiivselt kaalust alla võtta. Üks ei välista teist! Ning kui sinu partnerit takistab tema enda madal enesehinnang, julgusta teda, tee talle komplimente ja räägi, kui seksikas ta sinu silmis on. 

Rasvumine 

Ülekaalulisus ja rasvumine võivad seksuaalsust pärssida mitte vaid ülalmainitud põhjusel, vaid ka seetõttu, et sa võid end füüsiliselt kehvasti tunda või ei tunne sa end vahekorra aja mugavalt vms. 

Erektsioonihäired 

Erektsioonihäiretega mehed on sageli juba ette oma soorituse pärast mures ning see võib olukorra veelgi hullemaks teha. Ent erektsioonihäireid on võimalik ravida ning probleemi ei ole mõtet peitu pugeda.

Madal testosteroonitase 

Meessuguhormoon testosteroon toidab libiidot. Koos vanusega võib aga testosteroonitase veidi langeda. Ehkki kõik mehed ei kaota sellest tingituna alati seksiisu, võib see mõnega juhtuda. Ka paarisuhe ise, samuti kehakaal, võivad mõjutada eraldi nii libiidot kui ka testosteroonitaset. 

Depressioon 

Depresioon võib võtta inimesel ka eluisu, rääkimata seksiisust. Ent kuna libiidole võivad kehvasti mõjuda ka mõned depressiooniravimid, peaksid oma arstiga sellest rääkima, kui tunned, et ravi  mõjutab negatiivselt sinu seksuaalelu. 

Menopaus 

Menopausi saabudes langeb paljude naiste libiido oluliselt ning osaliselt on see seotud ka menopausist tingitud tupe kuivuse ja vahekorra valulikkusega. Kuid iga naise puhul võib see avalduda erinevalt ning see ei tähenda, et head seksuaalelu ei oleks selles eluetapis enam võimalik nautida. 

Läheduse puudumine 

Seks ilma tegeliku läheduseta võib iha tappa. Intiimsus on rohkem kui vaid seks. Kui tunned, et just selles on probleem, püüa veeta oma partneriga rohkem aega, kui saate olla vaid kahekesi. Rääkige, kallistage, olge teineteisele avatud ja püüdke taastada senine lähedus. Püüa leida võimalusi armastuse väljendamiseks ka väljaspool voodit. Läheduse taastamine võib tuua tagasi ka teie kaotatud kire. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles