Lätis kuulutati välja epideemia

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripihaige kaitseb maski kandes teisi.
Gripihaige kaitseb maski kandes teisi. Foto: SCANPIX

Kuna mitmetes Läti linnades on gripihaigestumine olnud laiaulatuslik, siis kuulutati lõunanaabrite välja epideemia.

Eelmisel nädalal oli Daugavpilsis 123,5 gripijuhtu 100 000 elaniku kohta, Jelgavas 197,7, Jekabpilsis 133,3 ja Rezeknes 172,1, kirjutab Leta viidates Läti terviseametile. Kõige sagedamini põevad grippi viie- kuni 14-aastased lapsed. Haiguse tõttu on hospitaliseeritud 83 inimest ja 17 sattusid haiglasse gripitüsistusena tekkinud kopsupõletiku tõttu.

Eesti terviseameti teatel registreeriti gripitaolisi haigestumisi möödunud nädalal 92 korral.

Domineerivat ehk peamist haigestumist põhjustavat viirust ei ole veel võimalik määrata, kuna positiivsete proovide arv on selleks liiga väike.  Laboratoorselt kinnitati nädala jooksul 5 A gripiviirust, neist alatüpeeriti üks A gripiviirus, mis osutas A gripiviiruse alatüübiks (H3).

Haigestumuse intensiivsusust hinnatakse madalaks, gripiviiruse levikut  piiratuks, kuid üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse, eeskätt Narvas ja Ida-Virumaal.  

Gripi tõttu on hospitaliseeritud hooaja algusest ehk oktoobrist 11 patsienti, neist kolm olid vanusrühmas 0-4, kaks 5-9 eluaastat, kolm olid täiskasvanute vanusrühmas 20-64 ja kolm vanemaealiste vanusrühmas. Patsiendid olid hospitaliseeritud Tallinnas, Tartus ja Ida-Virumaal.

Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 15 korral, neist 14 korral on olnud tegu A-gripiviirusega ja ühel korral B-gripiviirusega.  

Terviseamet juhib elanike tähelepanu asjaolule, et paljudel juhtudel põetakse gripp läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib aga levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks. 

Seepärast soovitatakse gripileviku kõrghooajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hindasid gripi intensiivsust Euroopas keskmiseks 16 riiki 37-st.  Seitse riiki: Soome, Rootsi, Holland, Itaalia, Portugal, Sloveenia ja Inglismaa on teatanud gripiviiruse laiaulatuslikust levikust. Ülejäänud 21 riiki hindasid grippi haigestumise intensiivsuse madalaks, neist Küproses ja Poolas ei ole registreeritud ühtegi gripijuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles