PERH ja kliinikum võivad mõlemad saada üle 23 miljoni euro

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viga saanud naine toimetati haiglasse.
Viga saanud naine toimetati haiglasse. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ja Tartu ülikooli kliinikum saavad mõlemad taotleda Euroopa regionaalarengu fondi kaudu kuni 23,4 miljonit eurot haiglavõrgu pädevuskeskuse kaasajastamiseks.

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile määruse «Haiglavõrgu pädevuskeskuse kaasajastamine».  Selle tulemusena saab eelnõu seletuskirja kohaselt pädevuskeskustena töötavate haiglate ehk PERHi ja kliinikumi taristust kaasajastatud vähemalt 12 uut raviüksust, kirjutab meditsiiniuudiste portaal med24.ee.

Seletuskirja järgi on riigikontrolli auditid haiglavõrgu jätkusuutlikkusest näidanud, et halvimas olukorras on maakonnakeskustes paiknevad üld- ja kohalikud haiglad, kus elanike arvu kiire vähenemise tõttu ei suudeta tagada kõikidel erialadel piisavat teenuste mahtu ja personali olemasolu.

Patsiendid käivad üha vähem ravil maakonnas paiknevates üldhaiglates ning eriarstiabi on koondumas suurematesse kompetentsikeskustesse. Tervishoiuteenuste seostatud ja järjepidevaks osutamiseks tuleb parandada teenuseosutajate omavahelist koostööd.

Meditsiini arengust ja arstiabi vajadusest lähtuvas, efektiivselt struktureeritud haiglavõrgus peavad eriarstiabi kättesaadavuse vastutust kandma ennekõike kolmanda tasandi arstiabi osutavad haiglad ehk piirkondlikud pädevuskeskused.

Selleks, et kõrgema etapi haiglad saaksid täita nendelt oodatavat rolli piirkondlike pädevuskeskustena, on vajalik lõpule viia kahel varasemal ELi toetusperioodil alustatud piirkondlike haiglate kaasajastamine, koondades ühte hoonekompleksi seni hajali paiknevad raviüksused, vähendades nii personali, seadmete, osakondade dubleerimist ja ajakulu transpordile.

Haiglavõrgu pädevuskeskuste kaasajastamine võimaldab raviteenuste osutamist ümber korraldada nii, et on tagatud ressurss eriarsti raviteenuste osutamiseks maakondlikes tervisekeskustes. Haiglavõrgu pädevuskeskused on võtnud endale kohustuse tagada eriarstiabi osutamine kokku vähemalt kümnes väiksemas maakonnakeskuses.

Toetust makstakse Euroopa regionaalarengu fondi (ERF) kaudu kokku 46 800 000 euro ulatuses. Ühele toetuse saajale antava toetuse maksimaalne suurus võib olla kuni 23 400 000 eurot, et tagada võrdväärne toetus mõlemale haiglavõrgu pädevuskeskuse projektile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles