Ajutine tätoveering mõõdab glükoositaset

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: San Diego California ülikool

Insenerid on loonud paberil põhineva ajutise tätoveeringu, mis määrab veresuhkru taset rakuvaheruumis leiduva glükoosi alusel.

Idee põhineb juba enam kui kümne aasta eest patenteeritud käekella meenutaval seadmel nimega GlucoWatch, mis ei osutunud selle kasutajate hulgas kuigi populaarseks, kirjutab ERRi teadusportaal.

Rakuvaheruumist glükoosi ammutamiseks kasutati nõrka elektrivoolu, mille toimel hakkas osa naharakkude vahelist ruumi täitvas vedelikus leiduvatest naatriumiioonidest liikuma käerihma suunas, haarates kaasa ka glükoosi, misjärel oli võimalik juba glükoosi lagundamisega veresuhkru taset hinnata. Glükoosi ammutamiseks kasutatud elektrivool oli aga seadme kandjate jaoks häirivalt tugev.

California ülikooli insenerid leidsid seitsme vabatahtlikuga tehtud katsetes, et usaldusväärsete hinnangute saamiseks piisab ka nõrgemast elektrivoolust, mis ajutise tätoveeringu kandjatele ebamugavust ei tekita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles