Kohvi joomine võib kaitsta melanoomi eest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom.
Melanoom. Foto: Wikimedia Commons

Ajakirjas Journal of the National Cancer Institute avaldatud uuring näitas, et kohvijoojaid ohustab nahavähi kõige surmavam vorm maliigne ehk pahaloomuline melanoom teistest vähem.

Samuti selgus, et mida rohkem kohvi juuakse, seda väiksem on vähirisk, kirjutab Web MD.

«Me leidsime, et neli tassi kohvi päevas seostus umbes 20 protsenti väiksema maliigse melanoomi riskiga,» ütles uuringu autor, Yale’i ülikooli rahvatervise kooli doktorant Erikka Loftfield.

Varasemad uuringud on näidanud, et kohvi joomine võib kaitsta nahavähi vähem ohtlike vormide eest, leevendades ultraviolettkiirguse põhjustatud kahjustavat mõju naharakkudele.

Nüüd otsustasid teadlased kontrollida, kas kohvi kaitsev mõju laieneb ka melanoomile. Nad kogusid kokku USA riikliku terviseinstituudi ja Ameerika pensionäride ühingu (AARP) läbi viidud uuringu andmed, mis hõlmasid 3,5 miljonit AARP liiget kuuest osariigist: Californiast, Floridast, Louisianast, New Jersey’st, Põhja-Carolinast ja Pennsylvaniast ning lisaks kahest linnast – Atlantast ja Detroidist.

Uuringu raames jäi sõelale ligi 447 400 eakat kohvijoojat, keda oli vaadeldud kokku keskmiselt kümne aasta jooksul. Uuringuperioodi alguses ei olnud kellelgi osalejatest vähki. Teadlased panid samas kirja kõik faktorid, mis võisid mõjutada melanoomi haigestumise riski. Nende hulgas oli kokkupuude ultraviolettkiirgusega, kehamassiindeks, sugu, vanus, füüsiline aktiivsus, alkoholitarbimine ja suitsetamisharjumused.

Nad leidsid, et inimesi, kes jõid igapäevaselt kõige rohkem kohvi, ohustas kõige väiksem melanoomirisk. Samuti selgus, et mida rohkem kohvi vaatlusalune tarbis, seda väiksem oli tema risk. Inimestel, kes jõid ühe kuni kolm tassi kohvi päevas, oli kümme protsenti väiksem risk haigestuda melanoomi kui neil, kes ei joonud üldse kohvi. Vähemalt neli tassi kohvi päevas vähendas aga riski juba 20 protsendi võrra.

Samas näitas uuring vaid selle seose olemasolu ega vaadelnud täpsemalt põhjus-tagajärg seoseid.

Teadlaste sõnul võib kohvi kaitsva toime põhjuseks olla kofeiin. Nimelt ilmnes kohvi kaitsev toime ainult nende inimeste puhul, kes jõid kofeiiniga, mitte kofeiinivaba kohvi ning varasemad uuringud on näidanud, et kofeiin võib kaitsta naharakke UVB-kiirte kiirguse eest.

Ent samas jõi suurem osa uuringus osalenutest kofeiiniga kohvi, seetõttu on raske võrrelda seda kofeiinivaba kohvi mõjuga. Lisaks kofeiinile võivad kaitsvat toimet avaldada ka teised kohvi koostisained, kaasa arvatud antioksüdandid, märkis Loftfield.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles