Kõiki soovijaid perearstiks õppima ei lasta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakohtadesse noored perearstid tööle minna ei soovi.
Maakohtadesse noored perearstid tööle minna ei soovi. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi Tartu Ülikoolis jäävad osad perearsti residentuuri kohad täitmata, siis päris iga soovijat õppima ka ei lasta.

«Päris nii väita ei saa, et noored ei soovi peremeditsiini eriala valida,» rääkis Tartu ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda. Ta lisas, et vaadates kolme viimase aasta väljakuulutatud kohtade arvu ning konkurssi nendele, siis soovijaid on päris palju. «Oleme suurim arstlik eriala ning seetõttu ka avatavate residentuurikohtade arv on suurim,» rääkis Kalda.

Tartu Ülikool on  järjest peremeditsiini eriala vastuvõttu suurendanud. «1995. aastal alustasime vaid ühe residentuurikohaga, 10 aastat tagasi oli avatavaid kohti u. 15  ja juhtus, et mõnikord jäid ka need täitmata,» rääkis professor. Kalda tunnistas, et ka eelmisel aastal oli vastuvõetud residentide arv väiksem kui eelmistel aastatel, aga seda mitte ainuüksi seetõttu, et huvilisi poleks olnud, vaid seetõttu, et mitmed kandideerijad ei läbinud ka vastuvõtueksamit. «Nõudeid ei saa me ka aga väga madalale lasta, isegi, kui arstide järele on vajadus. Mitte igaüks ei sobi perearstina töötama,» selgitas professor.

Samas on vajadus uute perearstide järele kasvanud seoses perearstide vananemisega kui ka Soome tööle liikumisega.

«Motiveeriv palk, head töötingimused ja arenguvõimalused on ilmselt kõige olulisemad motivaatorid,» rääkis Kalda nö präänikutest, mis noori perearste tööle meelitaks. Ta lisas, et perearsti töö puhul võib olla ka algul hirmutavaks üsna suur vastutus, mis eriala valikuga kaasneb - vastutus oma praksise pidamise, haigekassa lepingu ja nimistu patsientide ees. «Mitte vaid kliiniline, aga ka organisatoorne ja finantsiline vastutus,» toonitas Kalda. Erinevalt teistest erialadest, töötavad perearstid tihti üksi, see tähendab, et puudub võimalus kiirelt kolleegiga konsulteerida ja nõu küsida. «Praegune suundumus grupipraksiste ja tervisekeskuste suunas võiks olla üheks meetmeks, mis noortele turvalisemat töökeskkonda pakub,» arvas Kalda.

Konkurss peremeditsiini erialale Tartu Ülikoolid

2014- 32 kohta, konkurss 0,9

2013- 32 kohta, konkurss 1,0

2012- 31 kohta, konkurss 1,1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles