Kuidas oma naba kõige hirmsamast päästa?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaid üks pilk räpasele nabale tekitab külmavärinad ja judinaid ning paneb meid kabuhirmus duši alla jooksma, et end puhtaks hõõruda.

«Tervishoiutöötajad on nabast eemaldanud erinevaid moodustusi, mis on lähemal vaatlusel osutunud hoopis seguks bakteritest, mustusest, higist, seebist, kehakreemidest ja puuvillakiududest,»rääkis HealthCare Partners’i dermatoloog Alexandria V. Booth.

Naba peaks puhastama nagu kõiki teisigi keha piirkondi, sest muidu võivad seal tekkima hakata ebameeldivad lõhnad ja ohtlikud põletikulised protsessid. Sellest annab aimu enamasti punetav, sügelev ja korpas nahk.

Eriti hoolikad puhastajad peaksid olema need, kel on nabaneet.

Kuid isegi siis, kui sinu sissepoole minev kõhuorgan ei kasva mustuse tõttu väljapoole, on see ikkagi mustem, kui sa arvatagi oskad. Keskmine naba kubiseb 67 eri tüüpi bakterist, selgus Põhja-Carolina osariigi ülikooli möödunud aasta uuringust.

Kuidas siis ikkagi vältida ebameeldivaid käike arsti juurde ja ise oma nabaga hakkama saada? Või vältida oma voodikaaslase lämbumist hetkel, mil ta nabale läheneb? Boothi soovitusel piisab tavalisest duši all käigust, kuid lisaks võiksid kord nädalas alkoholis immutatud riidetükiga naba seest niisutada.

Kahjuks, kui asi on juba kontrolli alt väljunud ja sa ei saa jagu ei mustusest, mis nabas on ega hingematvast haisust, peaksid esmajoones pöörduma dermatoloogi juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles